Bliži nam se Uskrs, što znači da ćemo uskoro svi postati opsjednuti jajima utvrdo. Tražit ćemo najkvalitetnija, domaća, brinut ćemo se hoće li nam se dobro skuhati i oljuštiti bez puno muke i oštećenja glatke, nježne površine... Sve u svemu, tražit će se savjet više.

A mi vam ga nudimo unaprijed jer je vrlo neobičan i vrijedilo bi ga na vrijeme isprobati.

Kad smo prvi put naišli na ovu ideju mislili smo da je riječ o zafrkanciji, no nakon malo istraživanja shvatili smo kako mnogi jaja utvrdo najradije pripremaju upravo na ovaj način. Recepata i savjeta za ovu metodu je puno, a većina ih se svodi na isto. Iskombinirali smo sve pronađeno i viđeno pa ćemo vam prenijeti poantu postupka. Pripremite se...

Pod jedan, voda vam neće trebati. Čak ni tećica. Ma ni špaher. Pod dva, trebat će vam pećnica. I, ovisno o varijanti ovog recepta, lim za pečenje muffina, obična "old school" roštijera ili papir za pečenje. Ishod je isti pa odaberite ono što vam je zgodnije i pri ruci.

Evo vam i opis postupka. Jednostavan je. Zagrijte pećnicu na 165 ili 175 stupnjeva, ovisno o jačini vaše pećnice, a na dno pećnice stavite papir za pečenje ili roštijeru, kako se, u slučaju da koje jaje pukne za vrijeme pečenja, sadržaj ne bi zalijepio za pećnicu i izgorio. Ovo je neophodno jer jaja ćete peći na rešetci.

Lijepo ih po njoj rasporedite, pa kad se pećnica zagrije ubacite na srednji položaj.

Alternativno, stavite svako jaje u jednu rupicu lima za pečenje muffina.

Jaja bi se trebala peći 30 minuta, a zatim ih treba prebaciti u zdjelu napunjenu hladnom vodom te ih ostaviti da tamo stoje desetak minuta. Kad se potpuno ohlade, spremna su za korištenje.

Pronašli smo komentare koji hvale ovu metodu kao nepogrešivu, jedan komentator tvrdi da je prošlog Uskrsa na taj način u tvrdokuhana pretvorio čak 24 komada jaja. Radio je, piše, u serijama i niti jedno jedino jaje nije puklo. Sva su, tvrdi, bila savršena. Vrijedilo bi isprobati...

Izvor: Slobodna Dalmacija