Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u utorak je, nakon rasprave o zahtjevu Zastupničkoga doma državnoga parlamenta da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornoga zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku, usvojio zaključak koji je predložio Klub hrvatskih izaslanika u Domu naroda.

Zaključkom, koji je tijekom rasprave predložila predsjedavajuća Kluba hrvatskoga naroda Ljilja Zovko, Dom naroda je odgodio izjašnjenje o zahtjevu Zastupničkoga doma državnoga parlamenta za razmatranje predloženoga zakona po hitnom postupku.

Također, zaključak predviđa da Dom naroda zaduži Središnje izborno povjerenstvo BiH, Agenciju za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Vijeće ministara BiH i Agenciju za javne nabavke BiH, da u roku od sedam dana od usvajanja ovoga zaključka dostave mišljenje o predloženom zakonu, svatko iz okvira svoje nadležnosti.

Zaključkom je definirano i da sljedeća sjednica Doma naroda bude održana do kraja mjeseca, odnosno najdalje do 26. travnja.

Zastupnički dom PSBiH ranije je podržao predloženi zakon koji, između ostaloga, predviđa da se rezultati izbora evidentiraju na osnovu izvoda iz optičkih skenera. Navedeno je da će Središnje izborno povjerenstvo BiH propisati procedure koje omogućavaju da određeni birački odbor ili više njih može uz skeniranje obaviti i ručno brojanje te u poseban obrazac unijeti i rezultate ručnoga brojanja.

U slučaju da se rezultati ručnoga brojanja i optičkoga skeniranja razlikuju, propisano je da Središnje izborno povjerenstvo BiH u glavnom centru za brojanje obavi ponovno optičko skeniranje i brojanje te utvrdi točan rezultat glasovanja na biračkom mjestu.

(Fena)