Nakon uhićenja koje su 17. srpnja izveli pripadnici MUP-a Sarajevske županije, odbjegli zatvorenik iz ustikoljanskog odjeljenja KPZ-a Sarajevo Denis Džuvo nalazi se u samici. Džuvo je dobio maksimalnu kaznu od 20 dana samice, koju izdržava u KPZ-u Sarajevo, piše Dnevni avaz

Poznati detalji

Ovu informaciju za „Avaz“ je potvrdio ravnatelj KPZ-a Sarajevo Faruk Zupčević, koji je kazao da više detalja o cijelom slučaju ne može iznositi bez suglasnosti Ministarstva pravde FBiH.

Drugi odbjegli zatvorenik, Marokanac Jouseff Abouchi još je u bijegu, za njim je raspisana i međunarodna tjeralica, a njegovo uhićenje se očekuje do kraja mjeseca.

Kako se saznaje, u suradnji s policijskim agencijama i OSA-om, rasvijetljeni su svi detalji bijega dvojice zatvorenika iz Odjeljenja poluotvorenog tipa u Ustikolini. Identificiran je zatvorenik koji je neposredno prije bijega iscenirao epileptični napad, kako bi skrenuo pažnju stražara i osuđenika koji su krenuli da mu pomognu.

Te trenutke iskoristili su Džuvo i Abouchi, koji su preskočili ogradu i pobjegli iz zatvora. Uz pomoć pripadnika MUP-a BPŽ Goražde sa psima tragačima i dronom, utvrđena je ruta njihovog kretanja kroz šumski prostor ka Grepku i Trnovu. Locirani su u Sarajevu, ali je Abouchi uspio pobjeći neposredno pred akciju u kojoj je uhićen Džuvo.

Pojačano osiguranje

Prema neslužbenim informacijama do kojih se uspjelo doći, Marokanac je promijenio osobni opis, obrijao kosu i bradu, te se pritajio u masi migranata na području Bihaća. Intenzivno se traga za njim, tako što se provjerava grupa po grupa migranata.  

U međuvremenu, pojačano je osiguranje zatvora u Ustikolini tako što je ograda zatvora ojačana sigurnosno–fortifikacijskim preprekama, zvučnim i signalnim uređajima.

Supruga poslala novac

Tijekom istrage potvrđeno je da je bijeg Jouseffa Abouchia planiran i financiran od Marokanaca koji žive i rade u Španjolskoj, a istražitelji posjeduju podatke o transakcijama njegove supruge koja je novac slala njemu, ali i još jednoj osobi koja mu je pomagala. Tragajući za odbjeglim zatvorenikom, istražitelji su došli i do informacija koje su pomogle presijecanju nekoliko linija krijumčarenja migranata ka zapadnoj Europi.