Prije nekoliko godina enkripcija razgovora putem aplikacija za razmjenu poruka bila je rezervirana samo za odabrane, no to danas više nije slučaj, piše Wired.

Nakon WhatsAppa, i Facebookov Messenger uvodi enkripciju.

 Facebook je najavio da planira postupno korisnicima omogućiti beta verziju nove opcije koju zove 'tajni razgovori'. Kao što je slučaj i s WhatsAppom, enkripcija poruka znači da nitko, pa čak niti sam Facebook ne može kontrolirati i znati njihov sadržaj. Trenutno je opcija dostupna manjem broju korisnika, dok će je svi korisnici Messengera moći koristiti krajem ljeta ili početkom jeseni.

Podsjećamo, WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebooka, u travnju ove godine svim korisnicima koji imaju odgovarajuću verziju aplikacije omogućio je enkripciju poruka. Viber je to napravio nekoliko tjedana nakon WhatsAppa, a Google je najavio da će njegova aplikacija za razmjenu poruka "Allo" također omogućiti enkripciju poruka.

Ključna razlika u principu primjene enkripcije između Messengera i drugih aplikacija je da će Facebook enkriptirati poruke samo kada korisnik to traži. WhatsApp i Appleov iMessage to rade automatski. Facebookove tajne razgovore moći ćete voditi samo s jednog uređaja zbog tehnološkog ograničenja, te u toj komunikaciji nećete moći koristiti GIF-ove, videe, nećete moći plaćati putem Messengera.

Poruke koje pošaljete u tajnosti moći ćete sami obrisati, odnosno moći ćete po uzoru na Snapchat odrediti koliko vremena će poruka biti dostupna.