Od 2018. godine do danas Služba za poslove s strancima u BiH je registrirala je više od 62.000 migranata, potvrdio je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar.

Dodao je da je od 62.000, njih čak 59.000 izrazilo namjeru za traženje međunarodne zaštite u BiH, ali manje od tri posto ih podnijelo zahtjeve, javlja Avaz.

Istaknuo je kako su ih sve obradili i uzeli im biometrijske podatke, ali da oni BiH vide kao tranzitnu zemlju koju žele što prije napustiti.

Kazao je kako je uspoređujući s tim ukupnim brojem vrlo mali broj onih migranta koji svojim nezakonitim djelovanjem i ponašanjem narušavaju sigurnosnu situaciju.

Kako je kazao Služba se suočava sa širokim spektrom problema kada je u pitanju upravljanje migrantskom krizom, a prije svega zbog toga što ne mogu uspostaviti komunikaciju s migrantima jer nemaju prevodioce koji govore rijetke jezike zemalja iz kojih dolaze.

”Također migranti daju lažne podatke. Recimo ako su Marokanci kažu da su Alžirci, ili Pakistanci da su Afganistanci. Pokušavaju obmanuti nadležna tijela kako ne bi utvrdili njihov identitet i daljnju suradnju koju ostvarujemo sa zemljom njihovog porijekla”, pojasnio je Buzar.