Putovanje na najpoznatijem brodu na svijetu, Titanicu 1912. godine je za to razdoblje bilo vrhunsko i luksuzno. Više od jednog stoljeća kasnije, još uvijek je.

Naime, putnička tvrtka iz Londona Blue Marble Private od 2018. kreće s putničkim turama na olupine Titanica, a turisti će ponovo dobiti priliku vidjeti kako izgleda paluba Titanica.

Interes za najpoznatiju pomorsku katastrofu 20. stoljeća pokazao se od kada su Robert Ballard i njegov tim otkrili ostatke RMS Titanica prije skoro 32 godina. Međutim, ovo bi mogla biti jedna od posljednjih prilika da se posjeti.

Istraživanje  provedeno prošle godine je pokazalo da bi bakterija extremophile i dalje mogla uništavati ono što je ostalo od čuvenog brodoloma prije više od 100 godina te za 15 do 20 godina uništiti sve ostatke Titanica.

Londonska tvrtka Blue Marble Private u svibnju 2018. godine planira poslati prve putnike na ronilačke ture na potopljeni brod, prenosi CNN.

Ture će trajati osam dana, a polazna točka bit će kanadski Newfoundland. Putnici će do olupine koja se nalazi na dubini od 3.800 metara ići u minijaturnim podmornicama od titanija i ugljičnih vlakana konstruiranim posebno za tu namjenu. U podmornice će moći stati samo tri osobe.

Cijena ture je veća od 105.000 dolara po osobi i prva je već rasprodana. To je gotovo dvostruko veći iznos nego što su do 2012. koštale ronilačke ekspedicije na olupinu koje je organizirala tvrtka Deep Ocean Expeditions, ali iz Blue Marble Private poručuju da je njihova cijena zapravo današnji ekvivalent iznosu od 4,350 dolara, koliko je koštala karta prvog razreda za putovanje Titanicom 1912. godine.

Putnici bi trebali roniti tri dana, a uroni će trajati po tri sata. Na toj dubini vidjet će čudna, luminiscentna bića koja žive na dnu oceana, ali i ostatke potopljenog broda i mnoštvo predmeta koji su se nalazili na njemu. Najzanimljivije će vjerojatno biti istraživanje olupine broda dugog 269 metara, njegovih paluba, masivnih stubišta i mosta na kojem je kapetan Titanica potonuo s brodom.

Osnivačica tvrtke Blue Marble Private Elizabeth Ellis je kazala da će nakon rasprodane misije u svibnju 2018. godine nove ture početi u ljeto 2019., a rezervacije za te termine već je počela nuditi i tvrtka za luksuzna putovanja i usluge Bluefish iz Los Angelesa.

Na putovanje Titanicom 1912. godine krenulo je stotine ljudi koji su se ukrcali u Southamptonu u Velikoj Britaniji.