Putovnica-potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa zbog slobodnog putovanja unutar Europske unije treba biti na snazi od 17. ožujka i važit će samo za cjepivo čiju je djelotvornost ustanovila Europska agencija za lijekove (EMA), potvrdila je europska tajnica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža Euronews, a, kako je navedeno, putovnica-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi koronavirusom ili ako pristanu na karantenu.

Europski tajnik za pravosuđe Didier Reynders je, prema ovim izvorima, stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti cijepljenje za razno cjepivo, ali uvjerenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za od cjepiva koje je odobrila nadležna europska služba i to su "Pfizer/BioNtech", "AstraZeneca", "Moderna" i "Johnson&Johnson".

Putovnica-potvrda će biti dostupna u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru.

Time da će građani unutar EU moći putovati slobodno i uz testove ili karantenu se izbjegava bilo koji vid diskriminacije i sad preostaje da ubrzanim postupkom odluku o putovnici, uvjerenju o cijepljenju potvrdi Europski parlament.