Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj izvanrednoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz države. Odluka je donesena nakon što su cijene peleta i drugog orjeva na domaćem tržištu dosegle rekordne razine.

Trgovci ogrijevom i peletom su u ranijem razdoblju u nekoliko navrata od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zahtjevali da se uvede zabrana izvoza iz Bosne i Hercegovine kako bi se regulirala cijena na bh. tržištu.

Zbog poremećaja na europskom tržištu izazvanog ratom u Ukrajini, domaći proizvođači i trgovci oblovinom, ogrjevnim drvetom i peletom su svoje proizvode prodavali na stranom tržištu po cijenama puno većim u odnosu na one u Bosni i Hercegovini. To je dovelo do porasta cijena u Bosni i Hercegovini, piše Klix.

Tako je tona peleta dosegla cijenu od 640 KM po toni, što je povećanje od 100 posto u odnosu na prošlu godinu kada se kretala od 300 do 330 KM. Cijena ogrjevnog drveta kretala se do 130 KM po metru kvadratnom, dok je cijena oblovine ove godine skuplja i do 400 posto u odnosu na ranije.

Iz kompanije Drvosječa su pozdravili odluku Vijeća ministara i naglašavaju da će zahvaljujući ovoj odluci riješiti se veći problem od samih cijena, a to je dostupna količina u Bosni i Hercegovini.

“Radi se o velikoj promjeni u drvoprerađivačkoj industriji i povući će lančanu reakciju od sirovine pa sve do krajnjeg korisnika i svi će u tome lancu morati korigirati svoje cijene”, kaže predstavnik kompanije Drvosječa Muhamed Helać.

Do korekcije cijena će doći da bi tvrtke mogle prodati proizvode na domaćem tržištu u nedostatku stranoga.

“Mi jamčimo da ćemo od prvog drpnja ponuditi jeftinije cijene. Već smo uputili dopise našim dobavljačima za smanjenje cijena. Obećavamo da će cijene biti niže, u kojem postorku ovisi o tome kako će se situacija na tržištu razvijati”, poručuju iz Drvosječe.

O opasnosti da neki od proizvođača odluče da skladište sirovinu umjesto da je ponude na domaćem tržištu, iz Drvosječe kažu kako je minimalna i da to može uraditi samo jako mali broj proizvođača i distributera koji ima kapacitete skladišnog prostora.

“Ako urade tako, samo će vidjeti da će se zabrana izvoza produžiti za još tri mjeseca te time neće dobiti ništa”, stav je Helaća.