Vjerojatno ste čuli za korištenje taloga od kave u vrtu za tjeranje insekata i jačanje biljaka, ali znate li da se talog od kave može koristiti i za čišćenje doma? Koliko god to zvučalo iznenađujuće, talog od kave - koji obično smatramo otpadom - može koristiti kao sredstvo za čišćenje. Iako talog od kave nije popularan, kad govorimo o čišćenju, kao druge kuhinjske namirnice poput limuna ili sode bikarbone, postoji nekoliko zgodnih trikova koji talogu daju drugi život.

Nježno izribajte i odmastite lonce i tave

Talog od kave djeluje na dva načina u uklanjanju naslaga, uključujući tvrdokorno ulje i masnoću, iz lonaca i tava. Struktura sloja kave daje joj blago abrazivnu kvalitetu koja može očistiti zagorenu hranu s površine posuđa. Talog od kave spada u kategoriju "blagog abraziva" pa ga je, poput sode bikarbone, sigurno koristiti čak i na osjetljivim neprianjajućim površinama za kuhanje poput teflona ili lijevanog željeza. Kava također ima prirodna svojstva odmašćivanja. Da biste koristili talog od kave za pranje lonaca i tava, napunite posudu do polovice toplom sapunastom vodom i dodajte 1 žlicu taloga. osnova. Zatim spužvom nježno istrljajte posudu. Dobro isperite i osušite kao i obično.
poster

Očistite rešetke iz pećnice

Svojstva taloga kave za odmašćivanje i ribanje također olakšavaju čišćenje pećnice i rešetki za roštilj, eliminirajući naslage masnoće i zalijepljenu hranu. Pomiješajte 1 do 2 žlice taloga kave s toplom vodom i upotrijebite ga kao sredstvo za namakanje. Nakon namakanja rešetki 45 minuta, obrišite naslage spužvom ili isperite tekućom vodom.

Apsorbira neugodne mirise hladnjaka

Čak i najuredniji, dobro održavani hladnjaci mogu s vremena na vrijeme poprimiti neugodan miris. Nakon što ste očistili uzrok mirisa, stavite malu zdjelicu ili šalicu suhog taloga kave u hladnjak da upije dugotrajne mirise.

Uklonite mirise s ruku

Baš kao i kod neugodnih mirisa u hladnjaku, talog kave može pomoći neutralizirati jake mirise hrane poput češnjaka i luka na rukama. Jednostavno protrljajte malu žličicu taloga među dlanovima kako biste uklonili neugodne mirise. Kao bonus, talog kave će nježno pilingirati ruke, uklanjajući mrtvu kožu i čineći ih mekšima.

Uklonite ogrebotine s drvenog namještaja i podova

Kada se drveni namještaj ili podovi izgrebu, talog kave se može koristiti za obnavljanje završne obrade. Napravite gustu pastu tako što ćete talog pomiješati s malom količinom vode ili ulja za kuhanje i nanijeti je na ogrebotine. Nježno ga utrljajte u oštećena područja i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Zatim obrišite višak ostataka i osušite drvo poliranjem. Ponovite postupak ako je potrebno kako biste potpuno prikrili oštećenje.

Za čišćenje kamina

Čišćenje kamina je neuredan, frustrirajući posao, a čak i najmetodičnije skupljanje može ostaviti pepeo i prašinu na sve strane. Kako biste spriječili stvaranje oblaka od pepela i drugih sitnih čestica prilikom skupljanja ostataka, prije čišćenja pospite talog od kave na pepeo. Talog će otežati pepeo, olakšavajući njegovo skupljanje i odlaganje.

Večernji list