Pametni telefoni toliko su nam neophodni da se bez njih, ne možemo sjetiti gotovo ni jednog telefonskog broja, sastanka ili pak uputa kako doći do neke adrese. No, iako nam pružaju mnogo informacija, pametni telefoni isto tako i prikupljaju mnogo.

Posljednjih se godina učinilo puno kako bi se smanjila ta količina prikupljenih informacija kroz cijeli niz alata i mogućnosti koje korisnicima omogućavaju da kontroliraju koje podatke aplikacije smiju, a koje ne smiju prikupljati. Unatoč tome, neke apliakcije i dalje itekako profitiraju od prikupljenih podataka, javlja Zimo.

No, to ne mora biti tako. Ako želite zaštititi svoje osobne podatke i tako barem malo smanjiti svoj digitalni otisak, krenite s brisanjem ili barem ograničavanjem pristupa ovim aplikacijama.

Društvene mreže

Svi već znaju da su korisnici glavni izvor prihoda društvenim mrežama. Točnije - podaci koje korisnici svojevoljno i olako dijele. Bez obzira na to koju društvenu mrežu koristite i koliko, već samom prijavom i otvaranjem profila, prepustili ste gomilu privatnih podataka njihovim serverima. Od e-maila, datuma rođenja, lokacije, statusa veze, preko fotografija i videa, a u nekim slučajevima i podataka vaših kontakata.

Otkriveno je da čak i oni koji nemaju profil na nekoj od društvenih mreža, ipak imaju "profil" jer su njihove podatke sa svojih pametnih telefona učitali njihovi kontakti.

Aplikacije za dostavu hrane

Sve više ljudi koristi različite aplikacije za dostavu hrane. Jednostavno u nekoliko klikova odaberete restoran, naručite obrok, potvrdite plaćanje i brzo je hrana na vašem kućnom pragu. No, pri tome zaboravljamo koliko informacija te aplikacije moraju prikupiti kako bi se sve to odigralo brzo i besprijekorno.

Od osobnih podataka poput imena i prezimena te adrese, preko financijskih podataka, lokacije, pa čak i popisa ranijih narudžbi i lokacija. Neke aplikacije mogu čak prikupljati i informacije o fizičkom zdravlju korisnika (zahvaljujući zdravstvenim aplikacijama koje koriste) te servirati oglase koji najbolje odgovaraju potrebama korisnika. Čak i ako on ili ona toga nisu svjesni.

Što napraviti?

Najjednostavnije bi bilo ugasiti profile na tim aplikacijama i ukloniti ih sa svojih uređaja. Ali to nije uvijek moguće ni najbolje rješenje.

Što se društvenih mreža tiče, dobro razmislite koje podatke dijelite s aplikacijama i ograničite im pristup mikrofonu i kameri vašeg uređaja, osim u slučajevima kad je to zaista neophodno (prilikom snimanja videa i fotografija).

Kad su aplikacije za dostavu hrane u pitanju, najbolje bi bilo odlučiti se samo za jednu. Tako ćete smanjiti broj aplikacija koje imaju pristup do vaših privatnih podataka, ali i lakše kontrolirati koji su podaci ugroženi ako do curenja podataka dođe.

U svakom slučaju, provedite malo vremena sa svojim pametnim telefonom i provjerite koje sve aplikacije imate instalirane, koje zaista koristite, a koje vam stoje netaknute otkako ste prvi put uključili pametni telefon. Ako je moguće, te koje ne koristite - uklonite sa svog uređaja, a ostalima ograničite pristup do vaših podataka.

Jer, budimo iskreni, treba li aplikaciji poput Snapchata, zaista pristup broju vaše kreditne kartice?