CNN Turk prenosi da je Sojlu upozorio kako bi broj žrtava mogao dodatno porasti.

"Broj poginulih je 50.399. Identifikacija tijela se nastavlja. Broj bi mogao biti izmijenjen", rekao je Sojlu novinarima.

Podsjećamo, zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6 stupnjeva po Richterovoj skali pogodili su 6. veljače jugoistočni dio Turske u intervalu od devet sati.

Uslijed zemljotresa srušilo se nekoliko tisuća kuća, a nekoliko stotina dodatnih potresa osjetilo se u 11 turskih pokrajina i susjednim zemljama, najviše u Siriji.

S druge strane, Sirija je prilično zanemarena nakon ove tragedije. Sjever zemlje je već 12 godina u građanskom ratu u kojem je sirijski režim odnio djelomičnu pobjedu uz rusku i iransku pomoć. A sada su u potresu mnogi ljudi ostali bez krova nad glavom. Mediji javljaju da je potresom pogođeno 8,8 milijuna ljudi, a službeno je poginulo 5.900 osoba. Stvaran broj žrtava bi mogao biti znatno veći.  

Zbog blokiranih graničnih prijelaza najveći broj žrtava u prvim danima poslije katastrofe nije dobio pomoć. Doduše, sada u Siriju stiže humanitarna pomoć, ali mnogo toga ne dospijeva na cilj.Prije potresa na sjeveru Sirije je živjelo 1,8 milijuna izbjeglica u šatorima i privremenom smještaju.