Odličan plasman hrvatskog obiteljskog smještaja na natjecanju za najbolje u Europi veliko je priznanje i hrvatskom turizmu, koji i počiva na toj vrsti smještaja i od kojeg se ove godine očekuje promet od oko 2,5 milijardi eura, ističe predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja (ZOS) pri HGK Nedo Pinezić.

Pinezić je to i druge ocjene za Hinu iznio uoči odlaska s mjesta predsjednika te Zajednice, na kojem je volonterski bio osam, a ukupno u komorskom “angažmanu” 20 godina, zauzimajući se za prepoznavanje važnosti, brendiranje i kvalitetu obiteljskog smještaja u turizmu. Umjesto njega, predsjednica Zajednice bit će dosadašnja zamjenica Danijela Čavlović.

"U hrvatskom turizmu obiteljski smještaj raste iz godine u godinu i po kapacitetu i po prometu. Svi veći gradovi i njihova okolica imaju znatno dužu sezonu potražnje za obiteljskim smještajem u odnosu na klasična kupališna mjesta, a isto je i u blizini velikih atrakcija, poput Plitvičkih jezera i Dubrovnika te u mjestima u kojima su hoteli zatvoreni tijekom zime ili ih i nema", kaže Pinezić.

Iznosi da je u osam mjeseci u obiteljskom smještaju ostvareno 31 milijun noćenja, što je već za oko 500 tisuća više nego u cijeloj prošloj godini, dok je samo u turistički najjačem mjesecu, kolovozu, bilo 13 milijuna noćenja, ili čak četiri milijuna više nego u svim hotelima i kampovima zajedno. "Zahvaljujući toj vrsti smještaja generirani promet od gostiju do kraja kolovoza iznosi oko dvije milijarde eura, dok bi do kraja godine prema procjenama mogao dosegnuti 2,5 milijardi eura. To je zapravo konkretan doprinos hrvatskih građana i njihove imovine nacionalnoj ekonomiji, to više što je oko 350 tisuća ljudi neposredno uključeno u poslove u tom smještaju, a još deseci tisuća mikropoduzetnika neposredno", naglašava Pinezić.

Snagu obiteljskog smještaja potvrđuju i podaci iz HTZ-ovog eVisitora, prema kojima je 1. kolovoza ove godine u Hrvatskoj bilo 92 tisuće registriranih objekata za usluge smještaja u domaćinstvu, s 544,5 tisuća kreveta, što je oko 11 tisuća objekata i oko 50 tisuća kreveta više nego na isti dan prošle godine. Taj smještaj već godinama čini i više od 50 posto ukupnih turističkih kreveta, a prošle je godine u njemu ostvareno 30,4 milijuna noćenja, dok je od početka ove godine do 15. rujna noćenja u tom smještaju bilo 33,3 milijuna, odnosno najviše među svim vrstama smještaja, što je do prije samo nekoliko godina bilo “rezervirano” za hotele i kampove.

Osvrnuvši se na nedavne nagrade Europskog udruženja obiteljskog smještaja (EHHA) za četiri hrvatske luksuzne kuće za odmor/vile kao najbolje u različitim kategorijama u Europi, Pinezić ističe vrijednost svih 12 finalista za te nagrade, jer je to bilo i prvi put da se Hrvatska uključuje u to natjecanje, kao i da je luksuzni segment u obiteljskom smještaju ipak zastupljen u relativno malom postotku.

Hina