Ruski istražitelji bili su danas u Tadžikistanu gdje su ispitivali obitelji četvorice muškaraca optuženih za smrtonosni napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve, rekla su Reutersu tri tadžikistanska sigurnosna izvora.

Izvori, koji nisu bili ovlašteni za javni komentar, rekli su da su tadžikistanski sigurnosni dužnosnici doveli obitelji u glavni grad Dušanbe iz gradova Vahdat i Gisar te iz okruga Rudaki. Tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon osobno nadgleda istragu s tadžikistanske strane, rekli su izvori.

Teroristi zadržani u pritvoru

Rahmon je jučer prvi put javno komentirao napad te ga je nazvao "sramotnim i groznim događajem". Rahmon je apelirao na Tadžike da zaštite svoju djecu od štetnih utjecaja. Četiri muškarca tadžikistanskog podrijetla zadržana su u pritvoru zbog optužbi za terorizam pod sumnjom da su izvršili napad.

Trojica drugih, također Tadžikistanci, zadržani su u pritvoru zbog sumnje da su sudjelovali u napadu. Islamska država preuzela je odgovornost za napad i objavila je videozapis za koji kaže da prikazuje masakr.