U Beču je danas započeo prvi proces u kojem obitelj preminulog Austrijanca, koji se na početku pandemije u skijalištu Ischgl zarazio koronavirusom, traži odštetu od države Austrije zbog nepravodobnog upozorenja na zarazu.

Na početku procesa pred Bečkim pokrajinskim sudom država Austrija je odbacila izvansudski dogovor, objašnjavajući da su vlasti u ožujku 2020. postupale ispravno, shodno tadašnjim saznanjima o koronavirusu.

Sin i supruga preminulog: Vlasti su reagirale prekasno

Sin i supruga Austrijanca, koji se zarazio tijekom evakuacije iz ovog tirolskog skijališta, tvrde da su vlasti reagirale prekasno te da je odluka o uvođenju karantene za Ischgl, koju je austrijski kancelar Sebastian Kurz donio 13. ožujka 2020., bila donesena ishitreno i bez priprema, što je izazvalo kaos prilikom evakuacije mjesta.

"Tko se nije zarazio u tjednima uoči karantene, taj se zarazio tijekom kaotične evakuacije", rekao je odvjetnik obitelji preminulog. Obitelj je najavila da će u slučaju pobjede odštetu u visini od 100.000 eura donirati u humanitarne svrhe.

Ovo je prvi proces vezan uz događaje iz Ischgla, koji slovi kao jedno od prvih žarišta iz kojih se munjevito širila pandemija koronavirusa. Do sada je pred sudovima u Austriji podneseno 15 odštetnih zahtjeva.