U spomen na 1924. godinu kada je u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen kamen temeljac za izgradnju duvanjske spomen bazilike, u Tomislavgradu danas obilježavamo Dan općine.


Tim povodom danas su ispred spomen obilježja poginulim braniteljima u Tomislavgradu položeni vijenci i upaljene svijeće, a potom je u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije održana svečana sjednica Općinskoga vijeća.

Uz predstavnike općinske i županijske vlasti, svačnoj sjednici nazočili su i predstavnici vjerskoga, kulturnoga i gospodarskoga života općine i Hercegbosanske županije, predstavnici vlasti FBiH, Generalnog konzulata u Mostaru, te općina: Kupres, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Jajce, Šibenik, Solin, Knin i Pleternica.

Pozdrav gostima i prijateljima Tomislavgrada uputio je predsjednik OV-a Tomislavgrad Luka Krstanović koji je svim Duvnjacima u domovini i svijetu uputio čestitke povodom Dana općine. U prigodnome govoru istaknuo je neke od projekata naše općine, kao što su izrada općinskoga urbanističkog plana općine Tomislavgrad, završetak izgradnje komunalne infrarukture, izgradnja projekata koji se baziraju na obnovljivim izvorima energije. Dodao je, između ostaloga, da je ovogodišnji općinski proračun ambiciozan i da će njegovim ostvarenjem kao i donošonjem kvalitetnih odluka nastaviti raditi na dobrobit građana, te na promociji kulturne i povijesne baštine.

Potom se nazočnima obratio općinski načelnik, gospodin Ivan Vukadin. Uz čestiku za Dan općine u izlaganju je govorio o nekim odlukama važnih za život naše općine kao što je odluka o nedavnom preustroju županijske Vlade koja bi trebala doprinijeti boljem funkcioniranju i provedbi zakona u svezi gospodarske djelatnosti. Načelnik je pri tome pohvalio tomislavgradske gospodastvenike i njihovu udrugu koja predstavalja bazu za razgovor i rješavanje problema. Također je istaknuo nastavak rada na insfrastakturi, energetskom i turističkom potencijalu općine.

Govoreći o iseljavanju, načelnik je i ovom prigodom istaknuo da za tu tragediju nije kriva lokalna zajednica, da općina ne može zapošljavati i graditi tvornice, ali treba stvarati uvjete za razvoj poduzetništva.

Između ostaloga, načelnik je u svomu govoru pozvao na slogu, prestanak sitnih podmetanja, te na zajedničku izgradnju bolje budućnosti naše općine i ravnopravnosti našega naroda.

Prigodne čestitke u povodu Dana općine uputio je predsjednik FBIH Marinko Čavara, a potom je uslijedila dodjela općinskih javnih priznanja, odnosno Medaljona općine Tomislavgrad obitelji tragično preminule djevojčice Božane Mioč čiji su roditelji Gabrijela i Josip darovali njezine organe kako bi spasili živote drugih ljudi. Medaljon općine uručen je predstavniku Športskog društva Šujica Šport za dugodišnju organizaciju Šujičkog polumaratona i poticanje zdravoga načina života, dok će Medaljon naknadno biti uručen Zdravku Mamiću. Povelja počasnog građanina Tomislavgrada uručena je pak hrvatskome znanstveniku Romanu Ozimecu - uredniku monografije Prirodoslovno - povijesna baština općine Tomislavgrad.

Naglašavamo da je obitelj pokojne Božane odbila primiti Medaljon tomislavgradske općine. O tomu je, u vrlo emotivnom obraćanju Gabrijela Mioč iznijela obrazloženje koje u cijelosti možete pročitati OVDJE

Tomislavcity.com