Kineski meteorolozi upozorili su danas nekoliko kineskih provincija da očekuju odrone tla i iznenadne poplave tijekom sljedeća dva dana, dok obilna kiša pada već tjednima. Više od tri tisuće ljudi evakuirano je u sjeverozapadnoj pokrajini Hunan tijekom vikenda jer je obilna kiša padala u okruzima Sangzhi, Shimen i Yongshun te u gradu Zhangjiajieu, javljaju državni mediji.

Najsnažnije oborine od 1998.

Sangzhi je zabilježio najobilniju kišu ove godine, s maksimalnom količinom oborine koja je dosegnula 256 mm u noći sa subote na nedjelju, prema državnoj kineskoj središnjoj televiziji. Bile su to najsnažnije oborine u Sangzhiju od 1998. godine, javlja CCTV.

Kina je zahvaćena tjednim kišama i poplavama. Krajem srpnja oluje izazvane tajfunom Dokusri uzrokovale su rekordne kiše koje su pogodile Kinu u proteklih deset godina, a Peking je doživio najveću kišu u 140 godina.

Kineska vlada pozvala je na dodatne mjere opreza protiv poplava dok se tajfun Saola probija preko Južnog kineskog mora, a prognoze očekuju da će već ovog petka doći do u pokrajine Guangdong.

"Ovo može uzrokovati geološke katastrofe"

Kineski državni stožer za kontrolu poplava i pomoć u slučaju suše i Ministarstvo upravljanja izvanrednim situacijama organizirali su videokonferenciju prošle subote, upozoravajući da obilne padaline u mnogim dijelovima zemlje mogu uzrokovati geološke katastrofe, uključujući planinske bujice i poplave u nekim malim i srednjim rijekama, izvijestio je državni medij People's Daily.

Također, postoji neizvjesnost oko smjera tajfuna Saola, rekla je kineska meteorološka uprava, on će donijeti obilne padaline u obalnim područjima, uključujući provincije Fujian i Zhejiang od srijede do petka.

Fujian je poduzeo mjere opreza zbog tajfuna, naredivši ribarskim brodovima u određenim vodama da se vrate u luke u blizini, a svom osoblju na brodu da se evakuira na obalu do srijede u podne, izvijestili su danas lokalni mediji.