U povodu realizacije projekta izgradnje vjetroelektrane Ivovik u četvrtak je na brdu Ivovik pokraj Livna zajedničkim simboličnim rezanjem vrpce predstavnika ulagača, Vlade Hercegbosanske županije, Grada Livna, te Općine Tomislavgrad svečano obilježen početak izgradnje IVOVIK 84MW Vjetroparka.

Vjetroelektrana Ivovik predstavlja najveće ulaganje u obnovljive izvore energije u BiH i prva je vjetroelektrana u BiH koja je predstavljena kao kineska investicija. Instalirana snaga vjetroelektrane ''Ivovik'' će iznositi 84MW, dok će godišnja proizvodnja električne energije biti 236,6GW.

Uz ulagače iz Narodne Republike Kine nazočni su bili predstavnici Hercegbosanske županije; predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i ministri Božo Perić, Mario Lovrić, Momčilo Bajić, Dijana Puzigaća i Gordana Nakić, gradonačelnik grada Livna, Darko Čondrić i predstavnik općine Tomislavgrad, Mijo Zrinušić.

''Svaka investicija je dobrodošla za Hercegbosansku županije pa i šire, a pogotovo ovakva investicija od 130 milijuna eura s ukupnom jačinom svih vjetroagregata od 84 MW. Svaki vjetropark ima svoje zakonitosti odnosno poteškoće u realizaciji ali ovo je dobar početak. Dosad smo uvijek bili na dispoziciji svim investitorima kada je u pitanju bilo koji projekt, a posebno projekt koji ima značaj smanjenja misije CO2 sukladno preporukama Europske unije. Svi koji žele investirati dobro su došli, a mi ćemo biti na raspolaganju sukladno propisima i zakonima kao što to nalažu propisi i zakoni Bosne i Hercegovine i Hercegbosanska županije'', kazao je, uz ostalo, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin.

Na koncu svečanosti istaknuta je zahvala ulagačima i izražena obostrana spremnost podržavanja ovakvih i sličnih projekata kojima je cilj doprinijeti razvoju Hercegbosanske županije jer Hercegbosanska županija ima potencijal korištenja energije vjetra s ciljem dobivanja električne energije.