U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas će biti obilježena 26. godišnjica genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija”, te klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 19 identifciranih žrtava genocida počinjenog 11. srpnja 1995. godine, piše BHRT.

Program obilježavanja počet će u 11.00 sati emitiranjem video-poruka i obraćanjima službenika u bivšoj tvornici akumulatora.
 
Potom će u 12.00 sati službenici i izaslanstva odati počast i položiti cvijeće na memorijalni kamen u sakralnom dijelu centra, najavljeno je iz Organizacionog odbora.

U 13.05  počet će  vjerski obred i ukop posmrtnih ostataka 19 žrtava genocida u Srebrenici.

U Potočarima mezari 435 maloljetnika

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović, koji je imao svega 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identificirani su u svibnju ove godine.

Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u trenutku smrti.

U Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko distriktu danas je Dan žalosti, u znak sjećanja na stradale u genocidu u Srebrenici.

Iz Vlade FBiH su naveli da su tokom proteklog rata na području cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.