Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Barack Obama i Vladimir Putin sastali su se u utorak iza zatvorenih vrata na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN), javljaju agencije.

Kako je izvijestila agencija Reuters, Putin je na press-konferenciji poslije susreta rekao da je razgovor bio veoma koristan i otvoren, i izrazio spremnost da unaprijedi odnose sa SAD-om i da radi na prevazilaženju postojećih razlika.

On je rekao da su razgovori vođeni o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku i da su im mnogi stavovi bili identični. Putin je naveo da je s Obamom razgovarao o sudjelovanju Rusije u vojnoj kampanji zajedno sa zapadnim državama protiv Islamske države u Siriji, s mandatom UN-a.

On je istaknuo da Rusija planira pojačati pomoć sirijskoj armiji, ali da nikada neće sudjelovati u kopnenoj vojnoj operaciji u Siriji. Ruski predsjednik je dodao da o sudbini sirijskog predsjednika treba odlučiti sirijski narod, a ne lideri SAD-a ili Francuske.

Ovo je prvi službeni susret Putina i Obame u posljednje dvije godine, od lipnja 2013. Razgovor, koji su inicirali Amerikanci, iako je bilo predviđeno da traje 55 minuta, trajao je više od 100 minuta, naveo je TASS.

Reuters navodi riječi neimenovanog američkog dužnosnika da su se Obama i Putin suglasili da nađu političko rješenje u Siriji, ali da se ne slažu oko sudbine sirijskog predsjednika. Suglasili su se i da američka i ruska vojska trebaju razgovarati kako ne bi došlo do konfliktne situacije u eventualnim operacijama u Siriji.

Obama je rekao Putinu da SAD vjeruju kako neće doći do stabilizacije situacije u Sirjii dok god je Bashar al Assad na vlasti. Po riječima američkog dužnosnika, Putin je rekao Obami da je svijetu potrebna podrška Assada jer njegova vojska ima najbolje šanse da porazi ekstremiste Islamske države.

Američki dužnosnik je rekao i da je Obama izrazio zabrinutost Putinu u vezi s primjenom sporazuma iz Minska o Ukrajini, uključujući namjeru proruskih aktivista da održe lokalne izbore. Dvojica predsjednika su, kako je naveo isti izvor, polovicu vremena tijekom susreta posvetila situaciji u Ukrajini, a polovinu Siriji.

AFP je zabilježio kako rijetko zdravica na večeri u Ujedinjenim narodima može biti tako hladna, kakva je bila između američkog predsjednika Baracka Obame i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Lideri SAD-a i Rusije su nazdravili čašama i pogledali se, i to je otprilike bilo sve. Između njih sjedio generalni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon.

Obama je nazdravio svim liderima koji su sjedili za stolom i zdravicu završio riječima: "Neka nikada ne prestanemo da se borimo za mir u svijetu". Kada se, međutim, okrenuo k Putinu, pogled mu je očvrsnuo i nestao mu je osmjeh s lica.

Dvojica predsjednika su napeto gledali jedan u drugoga i potom nazdravili čašama. Putin je na licu imao mali, jedva primjetan osmjeh. Kamere su se pogasile, a svjetski mediji su dobili još jednu u nizu čudnih slika odnosa jedva skrivenog prezira između dvojice predsjednika, naveo je AFP.