Sarma je omiljeno zimsko jelo na žlicu, a kod mnogih je obavezna na blagdanskom stolu, kako u danima poslije Božića, tako i na samu Novu godinu. Prenosimo vam recept star 40 godina s portala Stil Kurir.

Sastojci

600 grama miješanog mljevenog mesa
20 većih listova kiselog kupusa
100 g luka
2 češnja češnjaka
10 g ljute paprike
peršin
1 jaje
200 g riže
sol
300 g narezanog kiselog kupusa
800 g suhih svinjskih rebara
1 dcl jogurta

Umak:

100 g masti
200 g brašna
sol
malo šećera
1-2 komada ljute papričice
200 g umaka od rajčice

Recept za sarmu

Pripremite smjesu

Odvojite listove od glavice kiselog kupusa i izrežite listove i stavite ih na dasku. U mljeveno meso dodajte nasjeckani luk (sirov ili pržen), češnjak, nasjeckani peršin, papriku, sol i jaje te prethodno skuhanu i ocijeđenu rižu. Sve dobro izmiješati i namazati po listovima i uvijte sarme.

Stavite kuhati

Na dno posude stavite narezani kiseli kupus, na vrh stavite svinjska rebarca. Sve ponovo prekrijte narezanim kupusom, prelijte juhom ili vodom, poklopite i pustite da se sarme lagano kuhaju. Kad je sarma napola kuhana dodajte umak i kuhajte dok potpuno ne omekša. Sarme se moraju kuhati na laganoj vatri nekoliko sati.

Pripremite umak

Pripremite umak od brašna i masti, dodajte crvenu papriku, umak od rajčice i dodajte juhu od kostiju odgovarajuće gustoće. Posoliti i zasladiti po ukusu i preliti preko sarme. Umak od rajčice prethodno razrijedite.