U nastavku suđenja Enveru Buzi, poslijeratnom direktoru Geodetskog zavoda BiH, optuženom za zločin počinjen na području Prozora/Rame, britanska novinarka prisjetila se kako je u rujnu 1993. u selu Uzdol snimila mrtva tijela u i oko kuća. Enver Buza je optužen da je kao zapovjednik Samostalnog bataljona Prozor ABiH počinio zločin protiv civilnog stanovništva u Uzdolu.

U optužnici se navodi da su pripadnici Samostalnog bataljona, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenike i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Kako izvješću iz BIRN-a, novinarka britanske televizije BBC Kathryn Adie je tijekom rata više puta dolazila u BiH kako bi izvještavala o događajima. Navela je da je te godine otišla u Prozor, jer je od britanske vojske čula da se dogodio incident i da je došlo do ubojstava.

S vojnicima i promatračina UN-a otišla je u Prozor, te je uvedena u prostorije škole u kojoj su bili leševi pokriveni plahtama. Kako je rekla, od mještana je čula da su to civili hrvatske nacionalnosti ubijeni u obližnjem selu.



“Mi smo snimili taj trenutak. Jako smo pažljivo i diskretno podigli plahte s leševa. Vidjeli smo brojne rane od metaka u predjelu torza. Nije izgledalo da su mučeni ili zatočeni. Bile su starije žene, muškarci i jedno dijete. Bilo je oko 20 leševa”, prisjetila se Adie.

Nakon pola sata do 45 minuta, svjedokinja je izjavila da je s vojnicima i promatračima UN-a otišla u selo Uzdol (općina Prozor). Dok je prilazila selu, u polju je također vidjela leševe. U i ispred kuća, kako je navela, nalazili su se mrtvi ljudi.

“U jednoj kući našli smo stariju osobu ubijenu u krevetu. Nije bilo sumnje da su ubijeni na mjestu događaja, tu gdje smo ih našli. Površina na kojoj su ležali bila je natopljena krvlju. (…) Snimili smo onoliko koliko smo mogli, unutrašnjost kuća i leševe koji su bili tu. BBC je emitirao ono što sam poslala”, prisjetila se Adie.

U sudnici je prikazan videosnimak koji je emitiran na BBC-iju. Na tom snimku se može vidjeti selo Uzdol, kao i leševi koje je Adie snimila u Prozoru i u selu.

Odgovarajući na pitanja obrane, novinarka Adie je rekla da je ulazila u školu u selu i da je bila prazna. Navela je da je pod bio očišćen a da je po zidovima vidjela tragove krvi.

Suđenje se nastavlja 7. ožujka.

/pogled.ba/