Novi Zeland planira zabraniti legalno kupovanje duhana sljedećim generacijama.

Prema predloženom novom zakonu, zakonska dob od 18 godina za kupnju duhana postupno će se podizati, rekla je pomoćnica ministrice zdravlja dr. Ayesha Verrall na konferenciji za medije u četvrtak.

"Kad zakon stupi na snagu, 14-godišnjaci neće moći legalno kupiti duhan"

"Želimo osigurati da mladi nikada ne počnu pušiti pa ćemo prodaju ili nabavu duhana za pušenje novim skupinama mladih učiniti prekršajem", rekla je.

"Kada zakon stupi na snagu, 14-godišnjaci neće moći legalno kupovati duhan", dodala je.

Vlada ovaj prijedlog zakona planira iznijeti u parlament 2022. godine, što je dio kampanje za smanjenje prevalencije pušenja u zajednici na manje od 5 posto do 2025. godine.

"Pušenje je i dalje vodeći uzrok smrti"

Prema vladinim podacima, 13.4 posto odrasle populacije Novog Zelanda svrstava se u pušače. To je manje u odnosu na 18.2 posto iz 2011./12.

Međutim, između 4000 i 5000 ljudi svake godine umre od bolesti uzrokovanih pušenjem, kaže Ministarstvo zdravstva.

"Pušenje je i dalje vodeći uzrok smrti koji se može spriječiti na Novom Zelandu i uzrokuje svaki četvrti rak", rekla je Verrall.

"Šteta povezana s pušenjem osobito je rasprostranjena među Maorima i u sredinama s niskim prihodima.

Oko 32 posto žena Maora puši, što je najveća stopa u zemlji, prema podacima Ministarstva. Što se muškaraca Maora tiče, njih 25 posto puši.

"Praktične mjere potpore pušačima"

Uz predloženi zakon, vlada će dati prioritet "praktičnim mjerama potpore" pušačima kako bi im pomogla da prestanu pušiti, dodala je Verrall.

To uključuje osiguranje da se mogu proizvoditi, uvoziti i prodavati samo proizvodi s vrlo niskom razinom nikotina u sebi te stroža ograničenja oglašavanja duhana. Značajno će se smanjiti i broj trgovina koje mogu prodavati duhanske proizvode.

Novi zakon ne pokriva vaping, koji je i dalje popularan među mladima na Novom Zelandu. Izvješće za studeni Zaklade za astmu i respiratorni sustav Novog Zelanda otkrilo je da gotovo 20 posto učenika svakodnevno koristi vape, a njih 57 smatra da to ima negativan učinak na njihovo zdravlje.