U prvom mjesecu 2021. godine građane BiH je u supermarketima dočekalo neugodno iznenađenje, cijene jednog litra jestivog ulja "skočile" su s 2,2 KM na 2,45-2,55 KM.

Ovo je, nema sumnje, novi veliki udarac na proračun većine bh. građana.

Usporedbe radi, u Njemačkoj je cijena jednog litra nešto više od dvije KM. Poskupljenja ulja nedavno je bilo i u zemljama regije, a kao razlog naveden je skok burzovne cijene suncokreta za 25 posto, piše Faktor.

Podsjećamo da je ulje poskupilo za desetak posto još u studenome prošle godine.

"Moguće da je to razlog poskupljenja u BiH. Mora se znati da u našoj državi vladaju pravila slobodnog tržišta. Podsjećam da se kod nas i cijene nafte slobodno formiraju, potrebno je samo da se prilikom podizanja cijena obavijeste nadležne insitucije koje nemaju zakonske osnove za miješanje u slobodno tržište. Dok je na snazi bilo stanje prirodne nesreće u FBiH, donesene su mjere kojima je bilo ograničeno dizanje cijena i marže. Sada se potrošači mogu samo nadati da će u tržišnoj utakmici pojaviti i oni koji će ih htjeti privući nižim cijenama barem onih osnovnih prehrambenih namirnica", kaže Edin Pašić iz Udruženja potrošača Sarajevske županije.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača Futura iz Mostara, ističe kako je ovo novi udar na potrošačku košaru bh. građana.

"Mi godinama imamo "puzajuće poskupljenje". Trgovci su svjesni da najveći dio potrošačke košare koja za četveročlanu o bitelj iznosi blizu 2.000 KM odlazi na prehrambene proizvode i u tome vide priliku za profit. Nažalost, živimo u takvom socijalno-privrednom modelu gdje je dozvoljeno formiranje cijena", smatra Bago.