Bitcoin je naglo pao nastavljajući veliku rasprodaju koja je započela prije tjedan dana.

Prema podacima CoinDeska, digitalna je valuta pala preko 13% i dosegla najniži dnevni nivo od 38.585,86 dolara oko 12.54 sati po istočnom vremenu. Bila je to najniža razina od 9. veljače, kada je posljednji put pala ispod 40.000 američkih dolara.

Negativne vijesti tijekom proteklog tjedna umanjile su raspoloženje za bitcoin kriptovalutom.

Podsjetimo, 12. svibnja izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da je proizvođač električnih automobila obustavio kupnju vozila pomoću bitcoina, pozivajući se na zabrinutost za zaštitu okoliša zbog takozvanog računalnog procesa “rudarstva”.

Tu se računala velike snage koriste za rješavanje složenih matematičkih zagonetki kako bi se omogućile transakcije pomoću bitcoina.
 


Muskovi komentari doveli su do toga da je tog dana izbrisano preko 300 milijardi dolara s cijelog tržišta kriptovaluta.

Najava da će se obustaviti plaćanje bitcoina uslijedila je samo tri mjeseca nakon što je Tesla otkrio da je kupio bitcoin u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara, te da će početi prihvaćati bitcoin u zamjenu za svoje proizvode.

Početkom ovog tjedna izvršni direktor Tesle pojasnio je da tvrtka “nije prodala nijedan Bitcoin”.

Jučer su i tri kineska upravna tijela bankarske i platne industrije izdala priopćenje upozoravajući financijske institucije da ne obavljaju poslove povezane s virtualnom valutom, uključujući trgovanje ili zamjenu fiat valute za kriptovalutu.

Kineska tvrdnja o digitalnim valutama nije nova. 2017. vlasti su zatvorile lokalne burze kriptovaluta i zabranile takozvane početne ponude kovanica (ICO), način na koji tvrtke u prostoru mogu prikupiti novac izdavanjem novih digitalnih tokena. Trgovci u Kini svojedobno su činili ogroman udio na tržištu bitcoina, ali nakon suzbijanja njihov je utjecaj značajno smanjen. Kineske operacije kriptovaluta preselile su se u inozemstvo.

Kako god ovo izgledalo apokaliptički za Bitcoin, on je i dalje u porastu od preko 40% od početka godine do danas i 320% u posljednjih 12 mjeseci.

I druge kriptovalute su zaronile. Ether, digitalna valuta koja pokreće Ethereum blockchain, smanjio se za gotovo 15% na 3.001,70 dolara u 1:15 ujutro po istočnom vremenu. Dogecoin, kriptovaluta koja je započela u šali i o kojoj je Musk više puta govorio, pao je za preko 18% na 0,4076 dolara, navodi Coinmarketcap.com.

Otprilike 279,65 milijardi dolara izbrisano je s cjelokupne vrijednosti tržišta kriptovaluta u 24 sata od 1:18 ujutro po istočnom vremenu.

Ovo je blizu dna za bitcoin?

Bitcoin je pao za oko 39% sa svoje najviše razine od 64.829,14 dolara, koja je bila postignuta sredinom travnja. Vijay Ayyar, voditelj poslovnog razvoja na razmjeni kripto valuta Luno, rekao je da je povlačenje od 30% do 40% “normalno” tijekom takozvanih bikovskih pikova na tržištu kriptovaluta.

Dakle, ovo se itekako očekuje nakon što smo dosegli 64K (64.000 USD), rekao je.

(www.jabuka.tv)