U izraelskom zračnom napadu na jednu od UN-ovih škola u Pojasu Gaze poginulo je najmanje deset, a ranjeno je oko 30 ljudi, doznaje se od očevidaca i liječnika.

Izraelska vojska odbila je komentirati novi napad na školu Ujedinjenih naroda u Gazi.  

Agencije javljaju da je izraelski borbeni zrakoplov ispalio projektil koja je pogodio ulaz škole u Rafahu. U toj su školi utočište našle stotine Palestinaca u bijegu pred sukobima izraelske vojske i militanata. 

Od jutros je u Gazi, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao da se ofenziva nastavlja svom snagom i dok bude bilo potrebno, u izraelskim napadima ubijeno 30 Palestinaca, prenosi agencija Reuters.  

Palestinsko izaslanstvo stiglo u Kairo na pregovore o primirju

Palestinsko izaslanstvo stiglo je u Kairo gdje bi trebalo razgovarati o primirju između Hamasa i Izraela u pojasu Gaze, iako Izrael nije htio poslati izaslanstvo u Egipat. U palestinskom izaslanstvu, u kojemu je i Madžed Faradž, sigurnosni čelnik Palestinske samouprave, bit će čelnici islamističkog pokreta Hamasa koji je na vlasti u Gazi. Oni će se danas sastati s egipatskim čelnicima. 

Američki izaslanik za Bliski istok Frank Lowenstein treba doputovati u Kairo na pregovore o prekidu sukoba u kojemu je u 26 dana poginulo više od 1660 Palestinaca i izbjegla gotovo četvrtina stanovništva te palestinske enklave.  

Izraelski sigurnosni kabinet odlučio je u subotu da zasad neće slati izaslanstvo u Kairo. Hamas nije zainteresiran za postizanje dogovora i ruga se međunarodnoj zajednici, rekao je vojni radio prenoseći izjavu visokog političkog dužnosnika. 

Hamas kao uvjet za primirje traži ukidanje blokade Gaze uvedene 2006. i oslobađanje dijela zatvorenika.

Izraelci i Palestinci trebali su s Egipćanima odvojeno pregovarati o trajnom prekidu neprijateljstva. No, nada u primirje ubrzo je izgubljena nakon nestanka vojnika za kojeg Izrael misli da ga je oteo Hamas. 

Međutim, izraelski vojnik za kojega se smatralo da su ga oteli pripadnici Hamasa, poginuo je tijekom borbi u pojasu Gaze, objavila je danas izraelska vojska. Hadar Goldin (23) bio pripadnik pješačke postrojbe Givati te je poginuo tijekom borbi u pojasu Gaze 1. kolovoza. 

Vjerovalo se da je Goldin otet u zasjedi, no vojno krilo Hamasa prije je tvrdilo da nemaju naznaka gdje je vojnik i da je vjerojatno poginuo u južnom dijelu Gaze gdje su stradala još dvojica izraelskih vojnika. 

Iako je Gaza i dalje pod izraelskom vatrom, očevici su izvijestili kako se izraelski vojnici povlače iz sela u okolici Beit Lahiye i Khan Younisa, što su prve naznake kraja izraelskih operacija u ograničenim sektorima Gaze. Izraelska je vojska zatim i objavila da se civili u punoj sigurnosti mogu vratiti u Beit Ahiyu i Al-Atatru. (hrt.hr)