Umjesto u svom razredu s vršnjacima, 16-godišnjakinja iz Malog Lošinja danas je završila u mrtvačnici, u nezapamćenoj tragediji koja je sledila cijeli otok.

Ubijena je jučer u 6:20 sati u svom domu u Ulici Lošinjskih brodograditelja u centru Malog Lošinja, gdje je živjela s majkom i ocem koji je tog jutra već otišao na posao. 

Dok su se spremale izaći, još u polumraku, u rastrojenom stanju u kuću im je upao 41-godišnji Branko Rafajac i nožem nasrnuo na majku. Kći je pokušala obraniti majku i tada ju je napadač probo nožem.

"Mi tog čovjeka uopće ne poznamo, ne znamo tko je on", kazao je kasnije u telefonskom razgovoru za Index potpuno slomljeni otac preminule žrtve.

Djelatnici Hitne medicinske pomoći Mali Lošinj ozlijeđenoj su pružili potrebnu medicinsku pomoć, ali je nažalost preminula. Na mjestu događaja policijski službenici provode očevid, kojim rukovodi zamjenica županijske državne odvjetnice Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci, a nedugo nakon dojave policija je u službene prostorije privela osumnjičenog Rafajca.

Pomoćnik načelnika policije je potvrdio da se nisu poznavali: "Nismo utvrdili povezanost između žrtve i počinitelja."

Osumnjičeni je u policijskoj postaji i nad njim se provodi kriminalističko istraživanje. Policiji je poznat od ranije po kršenju javnog reda i mira, zloporabe droga i nasilja u obitelji.

No, iz policije nisu htjeli komentirati psihičko stanje osumnjičenog.

Po Lošinju se priča da je Rafajac jutros pozvonio na još nekoliko vrata, navodno tražeći bivšu partnericu. Po svemu sudeći, u potpuno je rastrojenom stanju upao u krivu kuću i naletio na posve slučajne žrtve.

Motiv Rafajčevog zločina još nije službeno poznat, ali prema informacijama koje su došle do medija, osumnjičeni ubojica je 2018. bio na psihijatrijskom liječenju.

Dan uoči svog ubilačkog pohoda koji je rezultirao tragičnom smrću 16-godišnje Lošinjanke, Rafajac je objavio na svom Facebooku:

“Danas kada mi jave da su izvršili provjeru provjere prvog kata iznad nas, stan prezime P., ime I. D., ukoliko zapovjednici jave da nisu prošli provjeru, ekipa koja je ušla u stan i glume nekakvu provjeru ili šta ja znam nadzor, a kamoli štićenje nas službenih osoba, imaju najavu nakon izdane zapovjedi točno onoliko vremena da hvataju štraftu iz stana koliko im daju naši zapovjednici. Mi smo mrtva straža, tada nema kao na fijuku stoj, stao sam, tko ide, lozinka, odziv, Pretorijanci. Mrtva straža puca, kolje kida i onda tek provjeri kada to riješeno da li su zaštićene fizičke osobe u blizini akcije sigurne i tek onda javljanje nadležnim organima reda.”

Stanovnici Lošinja pričaju da je Rafajac na Facebook profil često postavljao potpuno nesuvisle, pa i prijeteće objave, piše Index.