Tvrtka Ferrero pokrenula je promidžbenu kampanju kako bi uvjerila potrošače da njihovi proizvodi, predvođeni najpopularnijim - Nutellom, nisu kancerogeni te kako su sigurni za konzumaciju.

Proizvođač Nutelle bori se protiv optužbi kako palmino ulje koje koriste u svojim čokoladama i namazu od lješnjaka može izazvati rak.

Europska agencija za nadzor hrane u svibnju je upozorila kako jedan od sastojaka Ferrerovih proizvoda može biti kancerogen. Agencija je upozorila kako čak i umjereno konzumiranje tog sastojka može biti rizično za djecu, dodajući kako se ni male količine ne mogu smatrati sigurnima.

Palmino ulje sastojak je stotina brendova ove tvrtke, ali je Nutella dosad izazvala najveću buru reakcija kod potrošača.

Nekoliko trgovinskih lanaca u Italiji i supermarketa bojkotirali su te proizvode zbog predostrožnosti.

Kao odgovor na optužbe, Ferrero je pokrenuo promidžbenu kampanju pokušavajući uvjeriti kupce kako su njihovi proizvodi sigurni. Ferrero ustraje u zadržavanju palminog ulja u svojim proizvodima, unatoč optužbama da nije sigurno. Tvrtka kaže kako nije riječ o cijeni, već o kvalitetu.

Palmino se ulje, naime, koristi kako bi se dobila glatka tekstura proizvoda koju je nemoguće postići uporabom drugih ulja.

Ferrero bi mogao koristiti suncokretovo ulje, ili ulje repice, ali bi to povećalo troškove pravljenja ovog proizvoda za čak 22 milijuna dolara. U Ferreru nisu potvrdili ove brojke, jer nisu bili dostupni za komentar.

Cijeli je problem nastao zbog činjenice da, kad se u obradi palmino ulje zagrije na 200 Celzijevih stupnjeva, ono postaje štetno po organizam.