Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na redovitoj sjednici održanoj u utorak izdala četiri dozvole za proizvodnju električne energije.

Dozvole su izdane podnositeljima zahtjeva: RAMAS d.o.o. Prozor-Rama, ENERGY TRADE d.o.o. Usora, GALA-SOL vl. Domagoj Galić iz Širokog Brijega i VIBAR d.o.o. Široki Brijeg, i to za proizvodne objekte solarnih fotonaponskih elektrana.

U postupak opće rasprave upućena su tri nacrta dozvola za rad za proizvodnju električne energije, za podnositelje zahtjeva AV SUN – Grude, vl. Marina Marijanović, te GP TOMING d.o.o. Grude i SOLIK d.o.o. Prozor-Rama u postupku izmjene i dopune postojeće dozvole, priopćeno je iz FERK-a.

Osim toga, u općoj raspravi je i osam nacrta dozvola za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE, i to za: CB-SOLARI, vl. Pava Ćavar iz Širokog Brijega, - solarna fotonaponska elektrana CB-SOLARI; Lapis d.o.o. Ljubuški, - solarna fotonaponska elektrana „LAPIS ENERGY 1“ i solarna fotonaponska elektrana „LAPIS ENERGY 2“; Solarna elektrana „Solar-Co“, vl. Josip Kordić; Solarna elektrana „Zečević“, vl. Ivan Zečević; ETNO SELO MENJIK d.o.o. Prozor-Rama; Solarna elektrana „Diva“, vl. Katarina Iličić i Solarna elektrana „AFJI“, vl. Mario Škarica, svi iz Prozor-Rame.

Osim toga, u javnu raspravu je upućen i Nacrt dozvole za rad (licencije) za trgovanje LPG-om podnositelja zahtjeva Messer Tehnoplin d.o.o. iz Sarajeva.

''Sve zainteresirane osobe imaju mogućnost pregledati nacrte dozvola na našoj web stranici www.ferk.ba, a svoje pisane komentare na nacrte mogu dostaviti do 22.7.2020. godine do 13 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu [email protected]'', stoji u priopćenju.

Osim toga, FERK je donio rješenje po žalbi na akt koji je donijelo JP „Elektroprivreda HZHB“ d.d. Mostar.