Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je na sastanku s predstavnicima županija dogovoreno da Vlada FBiH preuzme na sebe komunikaciju s javnošću o opasnosti koju predstavlja koronavirus, te da će sve bolnice biti aktivirane kao izolatoriji.

Nakon sastanka, kojem su osim predstavnika županija nazočili i predsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH, te čelnici Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, kao i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite, Novalić je dodao da je dogovoreno i da je na županijama da u skladu sa epidemiološkom situacijom donose mjere za suzbijanje širenja zaraze.

"Radi se o opasnoj bolesti koja pogađa i mlađu populaciju, što imamo priliku vidjeti u posljednje vrijeme, a problem je što je zdravstveni sustav na granici kapaciteta", rekao je Novalić.

Naveo je da će biti uspostavljena jedinstvena baza podataka o epidemiološkoj situaciji za čitavu Federaciju.

Novalić je precizirao da je danas, u dva i pol mjeseca od ukidanja stanja nesreće u FBiH broj zaraženih osam puta veći nego u dva i pol mjeseca kada je to stanje bilo na snazi.

"U prva dva i po mjeseca borbe s koronavirusom usvajali smo mjere koje su broj zaraženih svele na 87, ali se dogodilo "smrzavanje" gospodarstva i više nismo mogli dopustiti da se takvo stanje nastavi", naglasio je Novalić.