Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu podataka Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da je slučaj navodnog slanja pisama na adrese umirovljenika u Federaciji BiH, u proteklih nekoliko dana ''nešto novo''.

Kovačević je kazao da Agencija na čijem je čelu za ovaj slučaj ''već ima dokaze'' prema kojima je potez federalnog premijera protivzakonit.

''To je nešto novo. Radi se o tome da je federalni premijer došao do popisa svih umirovljenika s imenom, prezimenom i adresom. Već imamo dokaze, ovaj materijal što je poslan na adrese. To je protuzakonito, protuzakonito je od federalnog Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, a naravno i ovo što je uradio premijer - dostavljao promotivni materijal građanima odnosno umirovljenicima. Već smo pokrenuli postupak, ali po ovome što sada imamo, to je protuzakonito'', ispričao je Kovačević za N1.

Komentirao je  i pojavu da političke stranke promotivne materijale šalju na adrese preminulih osoba.

''Možda je osoba bila član te stranke pa su i na zakonit način došli do tih podataka. Moguće da je osoba bilo član stranke i da su legalno dobili podatke'', pojasnio je gost N1 televizije.

Govoreći o brojnim prijavama zloupotreba tokom pripreme izbornog procesa te navodima o krađi identiteta, Kovačević je kazao da je u tom smislu, ogromna odgovornost Središnjem izbornom povjerenstvu.

''Agencija za zaštitu osobnih podataka vodila je postupak 2012. godine na osnovu prigovora građana da mu je promijenjena biračka opcija bez njegovog znanja. Tada smo doznali da je kopija osoben iskaznice došla iz Zavoda za zapošljavanje Istočno Sarajevo, naložili smo SIP-u dvije stvari. Da su dužni osigurati autentične osobne podatke i uspostaviti revizijski postupak. Naime, tada se u SIP-u nije moglo utvrditi ni tko je donio papire za promjenu biračke opcije. Oni su na naveli da su samo formalno vodili postupak i da nisu ulazili u suštinu'', podsjetio je on.

''SIP je u potpunosti odgovoran i nadležan za postupak promjene biračke opcije. 2012. su u tom slučaju ljudi osuđeni za kazneno djelo'', potcrtao je on.

Prije par dana od jedne partije, Agencija je dobila oko dvadeset izjava građana da je bez njihovog znanja i volje promijenjenja biračka opcija.

''Središnje izborno povjerenstvo je to koje je nadležno za birački popis. Oni su nas tada tužili misleći da su u pravu, ali je Sud Bosne i Hercegovine logično dao nama za pravo. Naložio je SIP-u da mora poduzeti mjere i radnje kako ne bi dolazili u ovakvu situaciju. Radi se o kriminalu i Agencija može dostaviti ove informacije organima gonjenja. Određene prijave uputili smo u SIPA-u. Imali smo dosta upita građana koji su posumnjali u krađu identiteta'', rekao je Kovačević.

Kazao je da ne zna u čijem interesu SIP radi.

''Ne znam ja u čijem interesu radi, ali je štetno za ono što Središnje izborno povjerenstvo treba uraditi. Oni su dužni osigurati i fer i poštene izbore. Na ovaj način oni su dovedeni u pitanje'', naglasio je on.

Podsjećamo, proteklih tjedana u Bosni i Hercegovini su prijavljene brojne neregularnosti na biračkim popisima. Izbori će, napominjemo, biti održani u nedjelju, 7. Listopada.