Šef Krima postavljen od Kremlja stvorio je vlastitu plaćeničku jedinicu inspiriranu Wagner grupom.

Sergej Aksjonov je angažirao bivšeg zapovjednika Wagnera u Africi da vodi njegovu skupinu pod nazivom "Konvoj", piše Jutarnji list.

Plaćenička postrojba

Plaćenička postrojba se navodno sastoji od 300 boraca i već je navodno raspoređena u okupiranim dijelovima regije Herson u južnoj Ukrajini.

"Ovo je Aksjonovljeva privatna vojna tvrtka, ali cijelu grupu čine bivši zaposlenici Wagnera", rekao je jedan od plaćenika TV postaji Russia-24.

Plaćenici Konvoja, kako je prikazano na TV vijestima, trenirali su u šumi gdje su kopali rovove i učili kako postaviti mine.

Ukrajince nazivaju "sotonistima"

Konvojev Telegram kanal postavljen je u studenom prošle godine i u velikoj mjeri sadrži ruske pravoslavne slike i ikone, a Ukrajince naziva "sotonistima".

Ruski oporbeni mediji identificirali su šefa Konvoja kao Konstantina Pikalova, koji je radio kao zapovjednik Wagnera na Madagaskaru i u Srednjoafričkoj Republici.

Aksjonov ove informacije nije komentirao, ali oporbeni mediji opisali su "Konvoj" kao dio rezervnih snaga ruske vojske jer njegovi borci potpisuju ugovor i s plaćeničkom jedinicom i s ministarstvom obrane.
Ubojice i dileri

Prije invazije na Ukrajinu, Kremlj je držao Wagner grupu podalje od svjetla pozornosti i radije ga koristio kao nespornu prednost u Africi i na Bliskom istoku kako bi podupro klijente-diktatore.

Naime, iako se o njima u Rusiji govori kao odvažnim plaćenicima, većina Wagnerovih boraca su ubojice ili dileri droge regrutirani iz ruskih zatvora.