Katedrala Notre Dame nije u stanju da bude domaćin božićne službe po prvi put od Francuske revolucije jer je ta pariška povijesna znamenitost teško oštećena u ovogodišnjem požaru.

Stoga će njeno iseljeno svećenstvo, hor i kongregacija proslaviti blagdan u drugoj gotskoj crkvi u blizini muzeja Louvre.

Slučajni požar u travnju progutao je krov srednjovjekovnog spomenika, i doveo je do urušavanja crkvenog tornja a očekuje se da će obnova potrajati nekoliko godina. Zvaničnici tvrde da je struktura građevine previše krhka da bi primala posjetitelje, i još postoji rizik od trovanja olovnom prašinom koja se stvorila nakon požara.

Službe za Badnju večer i Božićni dan bit će održane u crkvi Saint-Germain l’Auxerrois, koju je nekada koristila francuska kraljevska obitelj. Vikar Notre Damea, monsinjor Patrick Chauvet, predvodit će misu u srijedu za vjernike Notre Damea, uz pratnju pjesama hora Notre Damea.

Svjetski čuvena katedrala bila je svjedok brojnih previranja otkako je njen prvi kamen položen u 1.163. godini. Prekinula je sa službama nakon što su revolucionari svrgnuli monarhiju i proglasili su Notre Dame ''hramom razuma'', ali je nastavila s vjerskim aktivnostima pod Napoleonom u 1.803., sudeći po crkvenim zvaničnicima.

Katedrala je nastavila s radom tijekom dva svjetska rata i nacističke okupacije, Vojnici su obezbjeđivali božićnu misu u 2015., tjednima nakon najtežih terorističkih napada u francuskoj povijesti, prenosi Associated Press.