Farmaceutska tvrtka BioNTech u ponedjeljak će se pojaviti na županijskom sudu u Hamburgu nakon tužbe u kojoj Njemica traži odštetu zbog teških posljedica njihovog cjepiva protiv covida-19.

To je prva u nizu mogućih tužbi protiv kompanije u Njemačkoj zbog nuspojava cjepiva.

Žena tuži njemačkog proizvođača za najmanje 150.000 eura zbog nanošenja tjelesnih ozljeda i naknade za neodređenu materijalnu štetu, stoji u odštetnom zahtjevu koji rješava županijski sud u Hamburgu.

Tužiteljica tvrdi da je zbog cjepiva patila od bolova u gornjem djelu tijela, otečenih nogu i ruku i poremećaja spavanja, piše Hina.

Njezin odvjetnik Tobias Ulbrich je rekao da namjerava osporiti procjenu njemačkog regulatora i Europske agencije za lijekove (EMA) da cjepivo BioNTecha ima pozitivan omjer koristi i štete.

Prema njemačkom zakonu, proizvođači cjepiva i lijekova su podložni tužbi i odštetnim zahtjevima ako “medicinska znanost” pokaže da njihovi proizvodi rade nesrazmjernu štetu ili ako su uputstva o lijeku pogrešna.

BioNTech, koji je cjepivo Comirnaty razvio u suradnji s američkim Pfizerom, smatra tužbu neutemeljenom. To je cjepivo, ističe tvrtka, primilo 1,5 milijardi ljudi dijem svijeta, uključujući više od 64 milijuna Nijemaca.

EMA tvrdi da je cjepivo sigurno i da je u prvoj godini pandemije pomoglo da se u svijetu spasi gotovo 20 milijuna života.

EMA, međutim, priznaje da nakon cijepljenja Comirnatyjem postoji mali rizik od razvoja miokarditisa i perikarditisa, dviju vrsta upale srca i da u velikoj većini pogađaju mlade muškarce.

Agencija je dosad primila oko 1,7 milijuna pritužbi zbog nuspojava koje su se razvile nakon primitka cjepiva protiv covida-19. Radi se o 0,2 slučaja na 100 primjenjenih doza.

U Europskom ekonomskom prostoru (EEA) primijenjeno je 768 milijuna doza cjepiva protiv covida-19.

Najčešće i uobičajene nuspojave cjepiva su glavobolja, groznica, umor i bol u mišićima.