Potencijalni nasljednik Dalaj-lame suočava se s tužbom za alimentaciju, piše u subotu Jutarnji list.

Kako piše britanski Times, kanadski sud presudio je u korist jedne bivše opatice koja ga je tužila i tražila od njega da plaća za uzdržavanje njihova zajedničkog dijeteta, navodi dnevnik.

Vikki Hui Xin Han danas živi u Britanskoj Kolumbiji, a tvrdi da je zatrudnjela s Karmapom-lamom, jednim od najsvetijih ličnosti tibetanskog budizma, nakon što ju je silovao u samostanu u New Yorku 2017. godine.

Taj događaj pretvorio se u neku vrstu braka jer su njih dvoje nastavili blizak kontakt putem interneta, a Karmapa joj je navodno poslao 700.000 dolara prije nego što su 2019. izgubili kontakt, prenosi Hina.

Među ostalim, poslao joj je 400.000 dolara za kuću i 20.000 za prsten te joj u njihovoj korespondenciji rekao da je njegova vječna dužnost uzdržavati nju i njezinu kćer, tvrdi tužiteljica.

Bivša opatica ga tuži, a sud je zasad presudio da ima na to pravo iako će, kažu pravni stručnjaci, biti teško dokazati da su bili u neformalnom braku.

Potencijani nasljednik Dalaj-lame, Ogyen Trinley Dorje, poznatiji je milijunima sljedbenika kao njegova svetost, 17. Gyalwang Karmapa.

Jedan je od dvojice pretendenata na to mjesto, a u tridesetim je godinama. Negira da je imao vezu s tužiteljicom, ali priznaje da joj je slao novac za dijete, donosi Jutarnji list.