Njemački proizvođač obrambenih proizvoda Rheinmetall izvijestio je u četvrtak da očekuje snažan rast prihoda u ovoj godini, polažući nade u najavu njemačke vlade da će zbog rata u Ukrajini povećati potrošnju na obranu.

Rheinmetall je do sada očekivao 10-postotni rast prihoda od prodaje vojne opreme koja čini oko dvije trećine ukupne proizvodnje.

Sada očekujemo da će porasti 20 posto, rekao je izvršni direktor Armin Papperger.

„S obzirom na promijenjenu političku situaciju u Europi, mnoge zemlje intenziviraju rad na sigurnosti", konstatira Papperger. "S našim proizvodima sudjelovat ćemo u povećanim proračunima za vojnu opremu”, dodaje.

Rheinmetall želi iskoristiti priliku koja se ukazala nakon najave kancelara Olafa Scholza o osnivanju 100 milijardi eura 'teškog' fonda za potrebe obrane, rekao je šef njemačke tvrtke, dodavši da su već stigli „značajni zahtjevi” iz Njemačke.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Rheinmetall je njemačkoj vladi predstavio 42 milijarde eura vrijedan paket vojne opreme koji uključuje oklope, streljivo i vojna vozila.

Predstavljajući rezultate za 2021. godinu, Papperger je rekao da je operativna dobit kompanije porasla za oko 50 posto, na 608 milijuna eura uz povećanje prihoda od 4,7 posto, na 5,7 milijardi eura.

Neto dobit poskočila je s jedan milijun eura u 2020. na 332 milijuna eura u 2021.