Njemački Rheinmetall objavio je danas da je kupio 72.5 posto udjela u rumunjskom proizvođaču vojnih vozila Automecanica Medias, najavljujući širenje na tržišta u istočnoj Europi.

Rheinmetall će kupnjom većinskog udjela u rumunjskoj tvrtki proširiti proizvodnju vojnih vozila, uz usluge održavanja.

Ove godine Rheinmetall očekuje narudžbe vrijedne stotine milijuna eura

Proširenje poslovanja na Rumunjsku omogućit će njemačkoj tvrtki da brže reagira na narudžbe i učvrstiti lanac opskrbe oružanih snaga na NATO-ovom istočnom boku. Već u ovoj godini očekuju narudžbe vrijedne stotine milijuna eura, stoji u priopćenju.

"Rheinmetall trenutno posluje u Mađarskoj i Litvi, a akvizicija u Rumunjskoj otvorit će mu pristup i drugim, perspektivnim zemljama klijentima u regiji", navode.

Financijski detalji transakcije još nisu poznati. Rheinmetall procjenjuje da bi mu akvizicija na srednji rok mogla osigurati prihod od oko 300 milijuna eura.

Što proizvodi rumunjska kompanija?

Njemačka kompanija bit će većinski vlasnik Automecanica Mediasa preko podružnice Rheinmetall Landsysteme GmbH, a na rumunjskom tržištu poslovat će pod imenom Rheinmetall Automecanica SRL.

Ostale dionice Automecanica Mediasa zadržat će privatni ulagači. Rumunjska kompanija proizvodi specijalna vozila, opremu za kamione i prikolice za civilnu i vojnu namjenu.

Pogon u Rumunjskoj trebao bi održavati borbena vozila zapadne proizvodnje u Ukrajini i pružati logističku podršku.