Kako bi što više uštedjeli na plinu i struji Europska je unija preporučila pravila koja zahtijevaju da se javne zgrade griju na najviše 19 stupnjeva Celzijevih.

Međutim, liječnici smatraju kako maksimalna temperatura od 19 stupnjeva na radnom mjestu nije prikladna za sve lake fizičke poslove.

"To se posebno odnosi na stalne aktivnosti u kojima zaposlenici ne mogu ustati i kretati na svom radnom mjestu ili gdje je važna fina motorika", rekao je predsjednik Udruge njemačkih liječnika medicine rada Wolfgang Panter.

Postoji niz takvih poslova, od tehničkog crtanja na računalu do npr. od rada na kontrolnoj stanici kontrolora letenja.

Prema Uredbi njemačke savezne Vlade o uštedi energije, koja je na snazi od početka rujna, radne prostorije u javnim zgradama, primjerice, trebale bi se grijati na najviše 19 stupnjeva. Ovo se ograničenje odnosi na fizički lagane i pretežno sjedeće aktivnosti. Gradacije se primjenjuju ovisno o fizičkoj težini rada. U privatnom sektoru poslodavci imaju mogućnost smanjiti minimalnu temperaturu na radnom mjestu na ovu razinu.

"S obzirom na ove mjere uštede energije, tvrtke bi trebale projektirati radna mjesta tako da zaposlenici imaju mogućnost kretanja dok rade. Kretanje je proizvođač topline. Zaposlenici trebaju pripaziti i na prikladnu odjeću", rekao je liječnik Panter.

Oko 600 liječnika medicine rada i tvrtki iz Njemačke sastat će se na kongresu u Weimaru koji počinje u četvrtak. Žele razgovarati o tome kako medicina rada reagira na nova kretanja, poput trenda rada od kuće. Tu su, kaže predsjednik udruge, potrebni jasni propisi o opremi, prenosi Fenix Magazin.