Njemačka je do 23. svibnja zamrznula gotovo 143 milijuna eura vrijednu imovinu od ruskih oligarha i drugih koji se nalaze na popisu sankcija EU.

Nedugo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, vrijednost zamrznute imovine bila je samo 342.000 eura, prema informacijama njemačkog Ministarstva financija.

Imovina je zamrznuta pod pravilima koja je uspostavila EU još 2014. nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

Također, Njemačka vlada dogovorila je nova pojednostavljena pravila za ulazak u Njemačku Rusima koji se smatraju posebno ugroženima u svojoj zemlji.

Ruska invazija na susjednu Ukrajinu također je uzrokovala val represije unutar ruskih granica protiv političke opozicije, aktivista i medija.

- Sve brutalnija agresija Rusije na Ukrajinu popraćena je sve jačom unutrašnjom represijom, posebno protiv medija, aktivista za ljudska prava i opozicije - izjavila je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser za novinsku agenciju DPA, prenosi Deutsche Welle.

- Ponudit ćemo zaštitu u Njemačkoj Rusima koji se suočavaju s prijetnjama. A posebno ćemo ruskim novinarima dati priliku da slobodno i nezavisno izvještavaju iz Njemačke - rekla je.

Mnoga od uobičajenih pravila i dalje će se primjenjivati, ali pripadnicima opozicije ili drugima za koje se smatra da su ugroženi, poput novinara, može biti dopušten ulazak u zemlju prema klauzuli Zakona o prebivalištu.

Dnevnik.ba