Njemačko gospodarstvo blago je poraslo u trećem tromjesečju zahvaljujući državnoj i potrošnji kućanstava koje su nadoknadile pad aktivnosti u industriji, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci statističkog ureda, piše Hina.

U razdoblju od srpnja do rujna najveće europsko gospodarstvo poraslo je mršavih 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, objavio je Destatis.

Ujedno je snizio procjenu za drugo tromjesečje koja sada pokazuje nešto veći pad aktivnosti, za 0,2 posto. Dosada su u Destatisu procjenjivali da je BDP u drugom tromjesečju pao 0,1 posto.

Njemačka je time ponovo za dlaku izbjegla recesiju, kao i na kraju prošle godine kada su aktivnosti na tromjesečnoj razini stagnirale, nakon 0,2-postotnog pada u trećem tromjesečju.

Pozitivan implus gospodarstvu u trećem ovogodišnjem tromjesečju dale su u prvom redu veća državna i potrošnja kućanstava u odnosu na prethodno tromjesečje, ističu statističari.

Izvoz je također porastao dok je uvoz gotovo stagnirao. Više se ulagalo i u gradnju dok su ulaganja u strojeve i opremu smanjena.

Na godišnjoj razini njemačko je gospodarstvo u trećem tromjesečju prema cjenovno prilagođenim podacima poraslo jedan posto. Prilagođen za kalendarske i cjenovne efekte, rast je iznosio 0,5 posto.