Rat i inflacija potopili su raspoloženje njemačkih potrošača – očekivanja od gospodarstva, plaće i spremnost na kupnju na najnižoj su razini od 1991. godine, kada ih je GfK institut za istraživanje tržišta počeo proučavati.

Rezultati iz ovog mjeseca lošiji su, dakle, od prethodnog najvećeg pada iz travnja 2020., u vrijeme prvog zatvaranja pandemije, objavio je GfK u srijedu. Sada postoji veća tendencija štednje, što dodatno povećava ogorčenost potrošača.

“Rat u Ukrajini i visoka inflacija zadali su ozbiljan udarac raspoloženju potrošača. Nade u oporavak koje su porasle nakon ublažavanja epidemioloških mjera potpuno su propale”, rekao je stručnjak za potrošačke navike GfK-a Rolf Bürkl, prenosi DPA.

Što se tiče plaća, Nijemci gube nadu, prije svega zbog cijena energenata koje su eksplodirale zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji – očekivanja su najniža od veljače 2003. Trend se može preokrenuti samo mirom u Ukrajini, istaknuo je Bürkl.

Sada, međutim, potrošači vide stvarnu prijetnju recesije.

Inače, raspoloženje za šoping palo je i treći put zaredom. “Ako trebate znatno više potrošiti na benzin, lož ulje i plin, ostaje manje novca za kupnju drugih stvari”, istaknuo je GfK stručnjak.

Fenix-magazin/I.Kaldinov/DPA