Njemački ministar obrane Boris Pistorius danas je na zajedničkoj press-konferenciji s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim najavio ogroman paket vojne pomoći toj zemlji koja se dulje od dvije godine brani od ruske agresije.

U novom njemačkom paketu vojne pomoći bit će 100 moćnih raketa za protuzračnu obranu tipa Patriot i više tisuća borbenih dronova, najavio je danas Pistorius prilikom posjeta Zelenskom ukrajinskim vojnicima koji u Njemačkoj prolaze obuku na sustavima Patriot.

Ukrajina već dugo od zapadnih partnera traži više sustava protuzračne obrane kako bi se mogla oduprijeti silovitim ruskim zračnim udarima, koji prijete uništenjem ukrajinske elektroenergetske mreže.

"Pogodili smo ruske lansere, situacija u Harkivu je mirnija"

Podsjetimo, danas je gradonačelnik drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva, Ihor Terehov, rekao da je situacija u gradu i regiji mirnija otkako su Ukrajinci zapadnim oružjem pogodili ruske lansere projektile, kojima su Rusi učestalo napadali taj milijunski grad.

Sjedinjene Države i druge savezničke zemlje su u proteklim tjednima dale zeleno svjetlo Ukrajini da oružjem koje je poslano iz zapadnih zemalja gađa mete na teritoriju Rusije. Konkretno, odobrenje je dano za napade na lokacije s kojih su Rusi napadali Harkiv i pripadajuću regiju, u kojoj su u proteklim mjesecima prekograničnom ofenzivom otvorili novu bojišnicu.

Terehov je danas govorio na konferenciji u Njemačkoj na kojoj je sudjelovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a čiji je cilj potaknuti europske nacije da podupiru i ulažu u Ukrajinu.

Rusi tvrde da su zauzeli još dva sela, Zelenski se pohvalio "protuofenzivnim udarima"

Rusi su, podsjetimo, danas objavili da su zauzeli još dva sela na sjeveru i istoku Ukrajine. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njihove snage u Timkivku u Harkivskoj oblasti i Miasožarivku u Luhanskoj oblasti. Ukrajina nije komentirala te informacije.

Zelenski je pak jučer rekao da "Ukrajina nastavlja s protuofenzivnim udarima" u Harkivskoj oblasti, a pritom je demantirao i tvrdnje proruskog čečenskog čelnika Ramzana Kadirova, koji je rekao da su njegove snage zauzele selo u regiji Sumi, koja graniči s Rusijom zapadno od Harkiva, rekavši da u tom području nema ruske prisutnosti.

Neupitno je da se u Harkivskoj oblasti i dalje vode žestoke borbe. Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o pet mrtvih u ruskim bombardiranjima u posljednja 24 sata, od kojih su četiri u regiji Harkivskoj oblasti.

Terehov je danas u Njemačkoj rekao da je granatiranje Harkiva učestalo u posljednja dva dana, ali je općenito bilo mirnije posljednjih tjedana.

"Došlo je do zastoja u napadima na Harkiv"

"Došlo je do zastoja u napadima na grad, što je povezano s činjenicom da je oprema kojom je Harkiv raketiran uspješno pogođena", rekao je za novinsku agenciju Reuters.

"U odnosu na svibanj, do nedjelje smo imali koliko-toliko miran tjedan... Mirnije je, ali ne mogu reći da je sasvim mirno tako", rekao je Terehov.

Putinova "crvena linija"

Podsjetimo, krajem svibnja, američki dužnosnici rekli su da je predsjednik Joe Biden dopustio Ukrajini da koristi američko oružje za napade na ciljeve u Rusiji, ali samo u blizini Harkivske oblasti. Milijunski Harkiv je blizu ruske granice i stoga je ranjiv na napade iz Rusije.

Prethodno su zapadne zemlje ograničavale korištenje oružja koje su slale područja Ukrajine pod ruskom kontrolom, zbog straha da bi napad na samu Rusiju mogao dovesti do eskalacije sukoba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata poručio da se napadima zapadnim oružjem na teritorij Rusije "prelazi crvena linija" te zaprijetio da će Rusija slati oružje protivnicima SAD-a i drugih zapadnim zemalja.