Prema prognozama Ifo instituta, Njemačka se ove godine vraća na vrh poretka najvećih izvoznika svijeta, što znači da će preteći Kinu.

Vrijednost njemačkog suficita procjenjuje se na 310 milijardi dolara u 2016. godini, izjavio je u utorak za Reuters ekspert Ifoa Christian Grimme.

To znači da će njemačka trgovinska bilanca biti veća za 25 milijardi dolara u odnosu na 2015.

Kina bi pak ove godine trebala, kao drugoplasirana izvozna sila svijeta, ostvariti suficit od 260 milijardi dolara, ispred Japana sa 170 milijardi.

Zanimljivo je da je Njemačka zadnji put bila vodeća izvozna ekonomija 2008. godine, kada je nakon šest uzastopnih godina na vrhu morala priznati kinesku izvoznu premoć.

Već 2009. Kina je bila uvjerljivi svjetski eksportni lider, ali se sada Nijemci slavodobitno vraćaju na gornju stepenicu.

Samo u prvih šest mjeseci, njemački izvoz je nadmašio uvoz za 159 milijardi dolara.

"Glavni pokretač ovako dobrih rezultata je velika potražnja iz Europe", kaže Grimme.

Njemački izvozni višak će tako u ovoj godini dosegnuti 8,9% bruto domaćeg proizvoda, predviđa Ifo institut.
Europska unija pak klasificira vrijednost od 6% udjela izvoznog suficita u bruto proizvodu kao destabilizirajuću za gospodarstvo Zajednice.

EU redovito kritizira njemačku saveznu vladu zbog ovakvih koeficijenata i sugerira im više domaćih investicija kako bi se dodatno povećala i domaća potražnja.

Također i američko ministarstvo financija osuđuje ovakve nadmoćne njemačke rezultate, jer ih vidi kao rizik za globalnu ekonomiju. Glavni argument za to je bojazan da će se druge zemlje visoko zaduživati kako bi financirale svoj uvoz.

Što se pak tiče Kine, njezin će se vanjskotrgovinski suficit ove godine smanjiti za 70 milijardi dolara, predviđa Ifo, a glavni razlog je smanjenje kineskog izvoza. U prvom tromjesečju ove godine već su bili u padu 35 milijardi dolara u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

"Snažniji pad od sadašnjeg posljednji put je registriran u vrijeme financijske krize 2008/2009. godine", kazao je Ifo ekspert Grimme.