U Rusiji je još uvijek aktivno preko 260 njemačkih poduzeća koje ostvaruju promet od preko 23 milijardi dolara, javlja njemački javni servis ARD u utorak. "Njemačke tvrtke su 2022. ruskoj državi platile poreza u visini od 402 milijuna dolara", javlja ARD pozivajući se na podatke School of Economics iz Kijeva.

Kako proizlazi iz istih podataka, u Rusiji su trenutno aktivna 262 poduzeća koja su u 2022. ostvarila promet u visini od 23.2 milijarde dolara. Nakon napada Rusije na Ukrajinu u veljači 2022., velik broj njemačkih poduzeća je napustio Rusiju, ali ih je mnogo veći broj, oko dvije trećine, ostao aktivan u toj zemlji.

Metro tvrdi kako ne krši sankcije

Najveći promet je prošle godine s 3.4 milijarde dolara u Rusiji ostvario njemački trgovinski koncern Metro. Predstavnici ove kompanije su u dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung priopćili kako svojim poslovanjem u Rusiji ne krše sankcije koje je Europska unija uvela ovoj zemlji nakon početka napada na Ukrajinu.

"Naše poslovanje u punoj mjeri odgovara zahtjevima koje nalažu EU sankcije", rekli su predstavnici Metroa koji su najavili da će i dalje ostati prisutni u Rusiji. Druga po redu po prometu njemačka tvrtka u Rusiji, energetska kompanija Uniper, najavila je svoj skorašnji odlazak iz ove zemlje.

Zapadne kompanije najveće prihode ostvaruju preko prodaje duhana i alkohola

Prema pisanju ARD-a i ostala njemačka poduzeća aktivna u Rusiji ne krše sankcije EU. Od zapadnih poduzeća od njemačkih su u Rusiji aktivnija jedino poduzeća iz SAD-a koja su 2022. ostvarila promet od 40 milijardi dolara i u rusku državnu blagajnu uplatila 712 milijuna dolara poreza.

Od zapadnih kompanija aktivnih u Rusiji najveći broj njih prihode ostvaruje preko prodaje duhana i alkohola pri čemu prednjače japanski Japan International Tobacco i američki Philip Morris. Među zapadne kompanije s najvećim prihodima se ubraja i švicarski Nestle.