Planirano skoro gašenje nuklearki u Njemačkoj moglo bi dovesti do krize u opskrbi energijom i do poskupljenja, upozorio je čelnik Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) Peter Adrian. Iako su cijene prirodnog plina proteklih mjeseci pale, problemi za Njemačku još nisu prošli, rekao je predsjednik DIHK-a za novine Rheinische Post u izdanju od utorka. "Unatoč nižim cijenama plina, za većinu tvrtki u Njemačkoj troškovi energije i dalje su visoki", upozorio je.

"Moramo i dalje činiti sve što možemo kako bismo proširili opskrbu energijom, a ne da je dalje ograničavamo. Samo ćemo tako u idućim mjesecima izbjeći ili barem ublažiti uska grla u opskrbi i novo veliko povećanje cijena energije", ustvrdio je čelnik udruženja.

Sugerirao je da bi tri preostale nuklearne elektrane trebale nastaviti "s radom do kraja krize", a ne ugasiti proizvodnju sredinom travnja, kako je planirano. Sve njemačke nuklearne elektrane trebale su biti ugašene do kraja 2022., prema planu usvojenom za mandata bivše kancelarke Angele Merkel nakon nuklearne katastrofe u japanskoj Fukušimi 2011. godine, podsjeća dpa.

Zbog posljedica rata u Ukrajini i smanjene opskrbe ruskim plinom vlada je produljila rad preostale tri nuklearke do 15. travnja kako bi osigurala opskrbu električnom energijom, normalno poslovanje tvrtki i dostatno grijanje kućanstava tijekom hladnijih mjeseci, podsjeća dpa.