Njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski premijer Li Keqiang suglasni su o pouzdanosti partnerstva između dvije zemlje i najavili su daljnju suradnju na razvoju bilateralne suradnje, ali i procesu uvođenja trgovinske liberalizacije između Europe i Kine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kancelarka Merkel je u Berlinu primila kineskog kolegu Lija koji je doputovao u dvodnevnu službenu posjetu Njemačkoj. Čelnici Njemačke i Kine još od 2004. godine održavaju redovne godišnje sastanke.

Nakon sastanka čelnici dvije vlade su održali i zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je kineski premijer Li pozvao na zajedništvo u promociji uvođenja slobodne trgovine i intenziviranja uzajamnih i zajedničkih investicija između Kine i Europe.

"Nadam sekako da će Kina i Njemačka jakom bilateralom suradnjom zajedno raditi na rješavanju globalnih izazova i tako poslati pozitivan signal za stabilnost, suradnju i razvoj u svijetu", poručio je premijer Li.

Li je također kazao kako je važno poštivanje međunarodnog sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena.

"Za Kinu je važna borba protiv klimatskih promjena i ostajemo privrženi Pariškom sporazumu. Kina je odgovorna po tom pitanju i u tome nije sama. Velika smo zemlja i izvršavamo svoje obaveze. Posredstvom Ujedinjenih naroda ćemo pokušati proći veliki ispit", kazao je Li.

Izrazivši zabrinutost zbog događaja u susjednoj Sjevernoj Koreji, kineski premijer Li je kazao kako američko slanje vojnih snaga regiju ne doprinosi rješenju krize.

I kancelarka Merkel je kazala kako će službeni Berlin nastaviti suradnju sa strateškim partnerom Pekingom na intenziviranju suradnje u svim oblastima, uključujući gosspodarstvo, kulturu, autoindustriju i zajedničke investicije.

Osvrnuvši se na sve češće provokacije i testiranje balističkih raketa u Sjevernoj Koreji, Merkel je kazala kako je to prijetnja globalnom miru i da želi zadržati sankcije prema Pjongjangu uz nadu da će problem biti riješen mirnim putem.

Ističući kako su Njemačka i Kina suglasni o neophodnosti nastavka i intenziviranja borbe protiv globalnog terorizma, Merkel je izrazila zadovoljstvo kineskom porukom da će ostati privrežena implementaciji Pariškog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena.

U nastavku europske turneje, šef kineske vlade Li će otputovati u Bruxelles i sastati se sa čelnicima Belgije, te prisustvovati 19. summitu čelnika Kine i Europske unije.