Njemački ministar obrane Boris Pistorius izjavio je danas da plan Europske unije (EU) da Ukrajini isporuči milijun artiljerijskih granata do proljeća 2024. godine neće biti ispunjen.

"Milijun neće biti dostignut. To moramo pretpostaviti zbog nedovoljnih proizvodnih kapaciteta", rekao je Boris Pistorius na sastanku ministara obrane EU članica u Briselu.

Pistorius je također jasno stavio do znanja da je uvijek sumnjao u izvodljivost tog cilja kojeg je EU postavio u ožujku.

"Nisam obećao milijun, bar ne svjesno. I prije odluke, čuli su se glasovi koji su pozivali na oprez. Pazite, za milijun se lako odlučiti i novca ima, ali proizvodnja mora biti tu", pojasnio je Pistorius.

Članice EU-a obećale su Ukrajini 20. ožujka da će osigurati milijun artiljerijskih granata za njen rat s Rusijom u roku od 12 mjeseci. Do sada je isporučeno oko 300.000 obećanih artiljerijskih granata.

Sa svoje strane, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da problem nije industrijski kapacitet.

"Činjenica da nema dovoljno municije je zato što kompanije svoje proizvode šalju na druga tržišta. Možda treba da pokušamo da ovu proizvodnju prebacimo na prioritetno tržište, odnosno ukrajinsko", kazao je Borrell.