Facebook je najavio da će u suradnji s njemačkim ministarstvom pravosuđa uložiti veće napore u suzbijanju ksenofobnih i rasističkih postova o izbjeglicama kojima je društvena mreža u posljednje vrijeme preplavljena, piše Telegram.hr.

Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas je nakon sastanka s Facebookovim šefovima izjavio da će ministarstvo koordinirati formiranje specijalne skupine, koja će imati zadatak procjenjivanja nalaze li se postovi označeni kao neprimjereni u okviru slobode govora ili su protuzakoniti prema njemačkim zakonima, odnosno spadaju li u govor mržnje. "Ideja je da se protuzakoniti sadržaj lakše identificira i ukloni s interneta", kazao je Maas.

Nakon što je Njemačka primila rekordan broj izbjeglica, feedovi ove društvene mreže su zasuti rasističkim i ksenofobnim postovima, a njemačka vlada je već upozorila Facebook da su prespori i nedovoljno temeljiti u uklanjanju takvih sadržaja.

"Ako ljudi pod svojim vlastitim imenom potiču mržnju protiv drugih ljudi, ne samo da vlada mora nešto učiniti, nego se time mora baviti i sam Facebook", izjavila je kancelarka Angela Merkel za Rheinische Post.

Njemačka vlada inzistira od tehnoloških kompanija da uklanjaju kontraverzan sadržaj s društvenih mreža. Takvi zahtjevi upućeni od vlade Twitteru su se udvostručili u odnosu na prošlu godinu i dosegli brojku od 5000 globalno. U Facebooku kažu da je u drugoj polovici 2014. godine, temeljem zakona koja zabranjuje propagiranje desnog ekstremizma, uklonjeno šezdesetak objava. Facebook je potvrdio da će i dalje surađivati s njemačkim vlastima u slučaju da korisnici rabe društvenu mrežu za dogovaranje i poticanje kaznenih djela.

Prema njemačkom kaznenom zakonu, javni komentari koji potiču mržnju ili nasilje na temelju etničke ili vjerske pripadnosti kažnjivi su sa i do tri godine zatvora.

Ovaj pritisak iz Berlina došao je zbog porasta nasilja prema izbjeglicama u posljednjih nekoliko mjeseci. Savezna njemačka policija zabilježila je u prvih osam mjeseci ove godine 337 kaznenih djela počinjenih nad azilantima, što u usporedbi s 198 takvih kaznenih djela u čitavoj 2014. godini predstavlja zabrinjavajući rast nasilja.