Nizozemska i Danska objavile su u nedelju da će Ukrajini dati ratne avione F-16, u dugoočekivanoj najavi koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao važnom motivacijom za ukrajinske snage, koje su i kontraofanzivi.

"Vremenski okvir zavisi od toga koliko brzo ukrajinske posade i infrastruktura budu spremne za snažne avione američke proizvodnje", rekao je nizozemski premijer Mark Rutte Zelenskom prilikom posjete nizozemskoj vazdušnoj bazi.

Zelenski je pozdravio "povijesnu" najavu i pohvalio Ruttea što je Nizozemsku učinio prvom zemljom koja je ponudila avione.

"Čini me ponosnim što će Danska, zajedno s Nizozemskom, donirati borbene avione F-16 u borbi Ukrajine za slobodu protiv Rusije i njene besmislene agresije. Podrška Danske Ukrajini je nepokolebljiva, a uz donaciju aviona F-16, Danska sada prednjači", rekao je danski ministar obrane Jakob Ellemann-Jensen.

Rutte je rekao da se nada da će uskoro avioni F-16 biti na ukrajinskom nebu.

"F-16 neće odmah pomoći u ratnim naporima. To je ionako dugoročna obveza Nizozemske. Želimo da budu aktivni i operativni što prije. Ne sljedećih mjesec dana, to je nemoguće, ali nadamo se ubrzo nakon toga" rekao je Rutte.

Zelenski je ovu objavu nazvao snažnom porukom njegovim snagama.

"F16 će sigurno dati novu energiju, samopouzdanje i motivaciju borcima i civilima. Siguran sam da će to donijeti nove rezultate za Ukrajinu i cijelu Europu", rekao je predsjednik Ukrajine.