Komisija za javne nabavke, formirana na zahtjev direktora Federalne uprave civilne zaštite, počela je s otvaranjem ponuda za montiranje i zakonsku verifikaciju respiratora, ranije nabavljenih putem firme “Srebrena malina”.

Jedna ponuda za zakonsku verifikaciju respiratora je stigla, dok nema ponuda za montiranje i puštanje u rad.

Verlab d.o.o Sarajevo dostavio je ponudu za zakonsku verifikaciju respiratora iz Kine. Vrijednost ugovora procijenjena je na 40.000 KM bez PDV-a. Ponuđač je ponudio 34.200 KM bez PDV-a, dok ukupna cijena s PDV-om iznosi 40.014 KM.

Podsjetimo, Federalna uprava civilne zaštite raspisala je 18. kolovoza tender za montiranje i puštanje u rad stotinu respiratora koji su nabavljeni preko firme “Srebrena malina”.

Vrijednost ugovora procijenjena je na 150 tisuća maraka bez PDV-a, a rok za dostavljanje ponuda je istekao danas.

Inače, više od 130 zahtjeva stiglo je iz medicinskih ustanova za respiratorima. Potreba za ovim uređajima je tim veća jer je pogoršana epidemiološka situacija u FBiH, a najgore je u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevu. U prijevodu, BiH ima 140 respiratora koje nikada nije podijelila. Sto je kupljenih od Kineza i 40 doniranih od Emirata.

Valja podsjetiti i da Tužiteljstvo BiH provodi istragu radi utvrđivanja eventualnih nezakonitosti tijekom nabavke ovih uređaja.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Tužiteljstva BiH na rješenje kojim su ukinute mjere zabrane prema osumnjičenim osobama Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću u predmetu “Respiratori”.

Iz Suda BiH je rečeno kako su ukinuli mjere zabrane nakon što su istekla rješenja, a Tužiteljstvo BiH nije dostavilo potrebno izjašnjenje, navedeno je u odluci sutkinje za prethodni postupak Tatjane Kosović.

Tužiteljstvo je iskoristilo zakonski rok od tri dana za žalbu i tada je priopćilo kako je "Sud BiH u potpunosti propustio utvrditi jesu li mjere zabrane ispunile svrhu radi kojih su izrečene, budući da je Sud BiH prethodno utvrdio postojanje okolnosti na strani osumnjičenih koje ukazuju da bi isti mogli ometati kazneni postupak kontaktom sa svjedocima, a potom po službenoj dužnosti izrekao mjere zabrane radi otklanjanja tih okolnosti".