Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) raspisala je 18. kolovoza tender za montiranje - transport  i puštanje u rad stotinu respiratora koji su nabavljeni preko tvrtke “Srebrena malina” iz Kine u BiH, a plaćeni su 10,5 milijuna KM. Oni nikada nisu mogli biti raspoređeni zbog istrage Tužiteljstva BiH, a trenutno su smješteni u Rajlovcu u skladištu jedne privatne tvrtke. 

Vrijednost ugovora procijenjena je na 150.000 KM bez PDV-a, a rok za dostavljanje ponuda je 7. rujna, kada bi one trebale biti otvorene.

No, kako je rekao za "Avaz" Mustafa Kadribegović, v.d direktor FUCZ, još uvijek na adresu FUCZ nije stigla nijedna prijava. Kadribegović vjeruje da će se to dogoditi u sljedećim danima jer je ostalo još pet dana do okončanja roka.

Kako je ranije pojašnjeno iz FUCZ, naša država nema ovlaštenog servisera, ali će se na ovaj tender moći javiti i tvrtke iz inostranstva.

Naime, više od 130 zahtjeva stiglo je iz medicinskih ustanova za respiratorima. Potreba za ovim uređajima je tim veća jer je pogoršana epidemiološka situacija u FBiH, a najgore je u Tuzlanskoj i Županiji Sarajevo.

U prevodu, BiH ima 140 respiratora koje nikada nije podijelila. Sto je kupljenih od Kineza i 40 doniranih od Emirata.